PUPOVAC ’OPRAO RUKE’?: Plakat ’Reci ne Oluji’ djelo je bivšeg člana SDSS-a!

13.05.2021. 17:59:00

Na pravoslavnom groblju u Glini, nekolicina građana, ali i Srpsko narodno vijeće s Miloradom Pupovcem obilježilo je 80. godišnjicu masovnog ubojstva 400-tinjak glinskih Srba, a tom prilikom održana je i liturgija. Pupovac je pak bio odrješit pa ubojstvo nazvao “ustaškim progonom i genocidom”, a pozvao je potom predstavnika dvaju najvećih crkava na području Jugoslavije da mole za sve ljude koji su stradali jer “dok predstavnici crkava ne budu osjećali najdublju potrebu da obave zajednički službu na ovakvim mjestima, gdje su stradali Srbi, i na onima gdje su stradali Hrvati, izmirenje među nama neće biti potpuno”, rekao je.

Na taj način, smatra, prekinula bi se zla politika sjećanja, a gradila bi se ona koja ide prema pomirenju i približavanju naroda. Pupovac smatra i kako nije dovoljno da samo politički predstavnici čine dobre geste priznavanja međusobnih stradanja jer glas i utjecaj crkava, njihove poruke, mogu biti uvelike snažnije.

Obljetnici je prisustvovala i voditeljica Documente – Centra za suočavanje s prošlošću Vesna Teršelič koja je istaknula kako se u školskim udžbenicima treba prestati govoriti o žrtvama holokausta, već jasno istaknuti da su to žrtve genocida nad Srbima te žrtve genocida nad Židovima i Romima. Smatra kako treba povući dodatne poteze kako bi se osudila NDH, a tvrdi i kako se na zgradu Hrvatskog doma u Glini treba vratiti ime Spomen-dom te da se u slučaju potrebe Hrvatski dom izgradi negdje drugdje. U ime grada Gline vijenac je danas položio i u komemoraciji sudjelovao i gradonačelnik Stjepan Kostanjević (HDZ). 

’Reci ne Oluji’

Pupovac je upitan i o kampanji kandidata za vukovarsko-srijemskog župana Dragana Crnogoraca, bivšeg člana SDSS-a, koji je istaknuo izborni plakat s riječima “Reci ne Oluji”. On tvrdi kako nije odgovoran za bivše članove te kako ne zna što je Crnogorac tim sloganom želio poručiti. “To je irelevantno za srpsku zajednicu jer je ona usmjerena na drugačije odnose Hrvata i Srba i Hrvatske i Srbije”, govori pa dodaje kako oni kandidati i stranke koje u predizborno vrijeme nastoje raspiriti međuetničku mržnju i stare sukobe, nemaju njihovu podršku i nikome ne čine dobro.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: M.V./Foto: Nikola Ćutuk/PIXSELL

Autor: