PUPOVAC SE RUGAO HRVATSKOJ DRŽAVI U SARAJEVU: Hvidra reagirala na sramotan ispad Pupovca

23.02.2018. 09:21:18

Saborski zastupnik i predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac ustvrdio je u ponedjeljak u Sarajevu kako je položaj Srba u Hrvatskoj pogoršan proteklih godina, najdrastičnije kada se HDZ pod Tomislavom Karamarkom ‘pretvorio u stranku ekstremne desnice i nacionalizma’, a sve je povezao s oslobađajućom presudom hrvatskim generalima u Den Haagu Anti Gotovini i Mladenu Markaču. Pripćenje HVIDRA-e prenosimo u cijelosti:

“U ime hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata Republike Hrvatske, ovim putem najoštrije osuđujemo najnovije provokacije saborskog zastupnika, predsjednika Srpskog narodnog vijeća te urednika i novinara tjednika Novosti – Milorada Pupovca.

Naime, Pupovac se kao gost na tribini koju je organizirala sarajevska srpska kulturno-prosvjetna udruga ‘Prosvjeta’ uspio još jednom besramno narugati hrvatskoj državi i njezinim temeljima – hrvatskim braniteljima, ratnim vojnim invalidima i članovima obitelji poginulih i umrlih hrvatskih branitelja, kao i svim žrtvama velikosrpske agresije na našu državu, ističući kako je srpska zajednica u Hrvatskoj ugrožena posljednjih pet godina, a povezujući to s oslobađajućom presudom dvojici naših generala 2012. godine – Anti Gotovini i Mladenu Markaču, uz konstataciju kako je to otvorilo prostor problematičnim društvenim promjenama te kako se u takvim okolnostima teško boriti za status srpske nacionalne manjine i njena prava.

Nadalje, imenovani se žali kako na terenu Lijepe naše nisu dovoljno uspješni, jer je školski sustav u Hrvatskoj ‘izrazito kroatocentričan’, te kako je većina Hrvatske jezično ‘očišćena od srbizama’.

Neugodno smo iznenađeni načinom ponašanja imenovanog koji dugi niz godina bez ikakvih posljedica neviđenom lakoćom vrijeđa hrvatski narod i heroje Domovinskog rata, namećući nepostojeću ugrozbu srpskog naroda kako bi se održao na vlasti i položaju s političkim i materijalnim privilegijama, u stvarnosti boreći se za svoje uske interese, a ne prava srpske manjine u Hrvatskoj, koja zajednica ga i sama u zadnje vrijeme učestalo kritizira”, navodi Đakić.

“Prisjetimo se samo dijela prava koje ima srpski narod u Hrvatskoj: pravo na tri zastupnika u parlamentu, odgoj i obrazovanje na svom jeziku i pismu, služenje svojim jezikom i pismom u privatnoj i javnoj uporabi, dvojezične osobne iskaznice, dvojezični natpisi i ploče, garantirana mjesta pomoćnika ministara, garantirana proporcionalna zastupljenost u lokalnoj samoupravi gdje ih ima više od 15 posto, sudjelovanje u upravnim i pravosudnim tijelima i drugi niz prava, o kojima hrvatska manjina u Srbiji može samo sanjati, a posebice smo poniženi financiranjem huškačkog tjednika Novosti u izdanju Srpskog narodnog vijeća koji redovito dobiva na državnim natječajima oko 3,200.000,00 kuna sredstava za poticanje kulturne autonomije, a u stvarnosti za širenje govora mržnje prema hrvatskoj državi a posebice braniteljima odnosno državi čiji većinski narod godinama vrijeđaju, što je potpuno suprotno i protivno kriterijima prema kojima im se dodjeljuju sredstva iz državnog proračuna.

Možemo zaključiti da imenovani svojim istupima samo dokazuje da se nikad nije odrekao snova o velikoj Srbiji koju prešutno podržava sadašnji predsjednik Srbije koji je tijekom rata otvoreno podržavao velikosrpsku agresiju na našu državu”, stoji u priopćenju koje su potpisali predsjednik HVIDR-a RH, Josip Đakić i predsjednik Glavnog odbora HVIDR-a RH Josip Periša.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.