'Pupovčeva politika poručuje : Srbi neće priznati Hrvatsku jer to je samo privremena ustaška država'

16.07.2014. 07:42:12

'Problem je nelojalna Pupovčeva politika jer dio onih koji ga podržavaju ponašaju se kao da su na Hrvatsku pristali samo privremeno, a zapravo stvaraju uvjete da Hrvatska nestane', smatra Srb.

Milorad Pupovac (SDSS) je tijekom saborske rasprave o referendumu o dvojezičnosti HDZ prozvao za nedosljednost, podsjetivši da je ta stranka sa SDSS-om dogovarala završne dijelove Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Protivnike ćirličnih ploča u Vukovaru upozorio je da do Sabora dolaze Ćirilometodskom ulicom te da su najznačajniji spisi iz 16. stoljeća pisani ćirilicom.

-Godine 1941. ćirilica je zabranjena, protjeruje se i istrebljuje kao što su bili zabranjeni, protjerivani i istrebljivani i Srbi- rekao je Pupovac.

Na tvrdnje SDSS-ovca burno su reagirali HDZ-ovi saborski zastupnici, a Josip Borić kazao je kako ima osjećaj da Pupovca slovo U žari, a slovo S pali i to žestoko. Pupovac mu je pak na to odgovorio da slovo S za njega znači socijalizam, a slovo U ustaštvo.

Burnu raspravu u sabornici pratio je i predsjednik HSP-a Danijel Srb koji smatra da je Pupovac izuzetno lukav kada je u pitanju njegova pozicija. On je, napominje pravaš, ključna osoba srpske politike. "Pupovac je kao Svetozar Pribićević, ali vješto skriva svoje snove u Jugoslaviji tako što planira preko Beograda ujediniti Srbe u Hrvatskoj. On stvara političke uvijete da do toga dođe. U Hrvatskoj nisu problem nacionalne manjine", misli Srb. Ipak, problem je nelojalna Pupovčeva politika jer dio onih koji ga podržavaju ponašaju se kao da su na Hrvatsku pristali samo privremeno, a zapravo stvaraju uvjete da Hrvatska nestane. "Za to moramo biti spremni. On je i na skupu u Srbu, na čemu mi inzistiramo da se zabrani pokušao rehabilitirati četnički pokret. Tamo se nekažnjeno ubijalo Hrvate, a Pupovac u Saboru vodi duplu politiku", navodi naš sugovornik.

Da ćirilici nije mjesto u Vukovaru drži i šef HČSP-a Josip Miljak. Burnu saborsku raspravu je gledao, a za oko mu je posebno zapeo Puopavčev govor tijela i bahatost s kojom nastupa u Hrvatskom saboru. "Gledao sam njegov nastup i govor tijela, prijetnje prstom, zajapurenost i bahatost u Sabornici. Sve to znači da ne prihvaća Hrvatsku, a sjedi u Saboru. On sanja Jugoslaviju i njeguje te vrijednosti. Ponaša se kao da mu je Hrvatska nametnuta, a time šalje skandaloznu i podcijenjivačku poruku", misli Miljak. Pupovac, prema riječima našega sugovornika još uvijek sanja Jugoslaviju i Veliku Srbiju, a zato mu je socijalizam u lijepom sjećanju.

"Ova država za njega je ustaška, a svojim riječima kazao je da Srbi neće priznati Hrvatsku. Pa pogledajte i Grbina. On se pita kada će rane u Vukovaru zarasti i to drsko i sarkastično. Zarasti će kada se četnički zločinci osude, zarasti će kada Srbi prihvate našu državu i prestanu nam gurati ćirilicu. Oni zatvaraju oči pred zločinima i banaliziraju probleme Vukovara", zaključuje Miljak.

  • Autor: Iva Međugorac
  • Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Izvorni članak možete pogledati OVDJE  

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.