Raskol u HSP-u: Na izvanrednim saborima izabrana dva predsjednika stranke

21.09.2013. 13:56:45

Danas su održana čak dva izvanredna sabora HSP-a, a na oba je izabran novi predsjednik stranke. Na izvanrednoj sjednici sabora Hrvatske stranke prava koja je održana u Osijeku za novog je predsjednika stranke umjesto Danijela Srba izabran Josip Matković iz Trogira, a na izvanrednom Saboru HSP-a u Sisku ponovno je izabran za predsjednika Daniel Srb. Izvanrednom saboru HSP-a u Osijeku kojega je sazvao, kako je istaknuo, novoizabrani predsjednik Josip Matković, nazočio je 401 pravaš iz cijele Hrvatske i osam članova Predsjedništva od ukupno 15, a potporu, prema njegovim riječima, imaju još dva člana Predsjedništva. Danijel Srb ne može više biti predsjednik stranke jer je kriv za katastrofalne rezultate na parlamentarnim izborima, te ta stranka u ovom sazivu Sabora nema svoje članove, rekao je Anto Đapić, koji je na izvanrednom Saboru stranke predstavljen kao član Predsjedništva. Njega je Predsjedništvo stranke prošle godine izbacilo iz HSP-a, uz obrazloženje da je stranku upropastio. Đapić je rekao kako Časni sud HSP-a to nikada nije potvrdio, a Ministarstvo uprave također nije objavilo promjene. Optužio je Daniela Srba da je stranku doveo na najniže grane u povijesti HSP-a. Novoizabrani predsjednik Matković, optužio je Srba da je htio prodati stranku HDZ-u zbog saborske fotelje. Novoizabrani predsjednik Josip Matković, istaknuo je kako predstoji konsolidacija Hrvatske stranke prava, te dogovor o pravaškom ujedinjenju. Za HSP AS, čija je predsjednica Ruža Tomašić, rekao je kako se ona mora odlučiti da li će njezina stranka biti autohtona ili produžena ruka HDZ-a. Na upit novinara da li će HSP izbaciti Danijela Srba iz stranke, kako se danima medijski kalkulirano te povezivalo s Đapićem, Matković je rekao da neće. Dodao je da na gradskoj i županijskog razini ostaje procjena kakvo će mjesto Srb dobiti u stranci vezano za njegove sposobnosti, elokventnost i ostalo. Nikako ne želimo osvetničku put stranke, rekao je. Na izvanrednom Saboru HSP- a u Osijeku nazočan je bio i predsjednik HSP-a BIH-a Zvonimir Jurišić.
Daniel Srb (Foto: Nikola Cutuk/Pixsell)
Gotovo u isto vrijeme u Sisku se održao izvanredni sabor HSP-a kojega je sazvao dosadašnji predsjednik Daniel Srb. Rekao je kako je 'ovo što se događa u Osijeku pravi cirkus, posve nelagalni skup, a čiji je jedini cilj da Đapić pokuša 'ukrasti' stranku'. Dodao je kako su i Đapić i Matković prošle godine izbačeni iz stranke, da je to potvrdio Sud časti i provedeno u Ministarstvu uprave, te da ne mogu biti nikakvi članovi Predsjedništva. Statutom stranke je regulirano da Sabor stranke vode predsjednik Glavnog stana, što je u Sisku i bilo, vodio ga je predsjednik Berislav Gržanić. Srb je rekao kako HSP ima 267 podružnica, te da je nazočno bilo 214 izaslanika, ili ukupno više od 400 članova. Novim statutom koji je danas usvojen novo Predsjedništvo stranke broji devet članova umjesto dosadašnjih 15, rekao je Srb. (Hina) Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.