Ratna mornarica je obitelj Šerbedžije vozila 944 puta, pa što-nikome ništa!

17.12.2021. 15:58:00

Nedavno je jedan ekstremno lijevi zagrebački portal objavio: „Banožić digao ratni brod da vozi popove“ (Index, 12.11. 2021.). Predsjednik RH reagirao je poput munje te izjavio da je „ministar počinio kazneno djelo svjesno, prema tome on je pajdo od Gabike Žalac, a biskupi su dovedeni u neugodnu poziciju“, poručio je Milanović.

Sjećamo se da je svojedobno bivši, žalosni predsjednik Stjepan Mesić vojnim helikopterom letio i do Ivanca, udaljenog tek 80 kilometara od Zagreb, pa nitko nije tražio da se zbog toga smijeni. Pojedinci se stoga sve više pitaju – tko koristi vojne usluge za privatne svrhe?

Pa onda se opet nabrajaju neki političari i politikanti, koji su koristili i ratne zrakoplove da se malo „provozaju“,  ali gle čuda nitko se ne može sjetiti niti itko postavlja pitanje: zbog čega se gotovo 21 godinu brodovi Hrvatske ratne mornarice iznajmljuju nikome drugome nego privatnom kazalištu čiji su vlasnici Rade Šerbedžija i njegov sin Danilo Šerbedžija, kako piše u Statutu umjetničke organizacije Kazališta Ulysses, registrirane na zagrebačkoj adresi?

Naime, Rade Šerbedžija navodno koristi brodove Hrvatske ratne mornarice od početka rada njegova teatra na Brijunima, na otoku Mali Brijuni, (dvadeset i jednu godinu!). Taj otok, jedan od najljepših na Jadranu, je zatvoren za javnost, osim za obitelj ovog glumca, njihove goste i posjetitelje, koje tamo (od Fažana do Brijuna) po nalogu Šerbedžije doveze brod Hrvatske ratne mornarice.

Na upit Ministarstvu obrane RH koliko puta su plovila Hrvatske ratne mornarice i po kojoj cijeni korištena za Šerbedžijine  privatne svrhe dobili smo odgovor da tih podataka nemaju za prvih deset godina rada njegova teatra (zakonska je obveza čuvanja  izdanih računa 10 godina!), ali da „od 2010. do 2021.za potrebe kazališta Ulysses plovilima ratne mornarice ostvareno je  (čujte sad ovo!) ukupno 944 sata vožnje na ime čega je kazalištu Ulysses fakturirano i naplaćeno ukupno 1.149.65,12 kuna“.

Dakle, za oko 1.200 kuna po satu Šerbedžija i njegovi gosti i posjetitelji njegovih priredbi na otoku Mali Brijuni mogu se voziti u društvu hrvatskih mornara kada i koliko god puta žele, što znači da se u nas plovila Hrvatske ratne mornarice mogu legalno i kontinuirano iznajmljivati  kao taxi!

Za taj podatak vjerojatno su „svi“  znali i znaju, ali nikada ih nitko nije iznio u javnost, jer je to vjerojatno u nas „normalno“ da jedno privatno kazalište, koje očito ima novaca „koliko treba“, može iznajmljivati i „ratnu flotu“, kao da je to od nacionalnog interesa.

Ovaj teatar, koji, putem predstava i koncerata koje organizira, širi „bratstvo i jedinstvo“,  dobrim ga djelom financiraju i hrvatske kulturne i ine institucije, tako da nije važno „što i koliko košta“, jer to ionako plaćaju hrvatski porezni obveznici.

Nu, još nismo čuli da su primjera radi hrvatski branitelji i stradalnici došli na ovakvu i sličnu ideju, tj. da se u plovilima Hrvatske ratne mornarice vozikaju po Jadranskom moru, a da sve to plati Ministarstvo hrvatskih branitelja ili netko sličan njima.

Također nismo čuli ni saznali da igdje u svijetu ratna mornarica kontinuirano iznajmljuje svoja plovila privatnicima (obrtnicima), a poglavito ne jednom glumcu koji je dezertirao iz Hrvatske na početku hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata!

Na taj način možda se može iznajmiti i neko borbeno oklopno vozilo?

Koliko recimo košta na dva dana?

Mladen Pavković,

 predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.)

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: Mladen Pavković/Foto: fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.