Razarali ste Hrvatsku, abolicijom postali civili i još da vam se oprosti dug. Pa do kada?

27.11.2021. 11:36:00

Saborska zastupnica SDSS-a Anja Šimpraga je postavila pitanja ministarstva pravosuđa i uprave  Ivanu Malenici hoće li država oprostiti dug civilnim žrtvama rada koji su tužili državu i izgubili spor. Iako ni jednom riječju nije spomenula da je riječ o Srbima, nastavno na njeno pitanje od prošlog puta, jasno je o čemu je riječ.

Naravno da je riječ o Srbima, i to ne samo Srbima civilima, stradalima u Domovinskom ratu. Riječ je o većini Srba koji su se odmetnuli od novonastale države Hrvatske, tražeći i napravivši SAO Krajinu. Koliko je tih Srba nosilo odoru vojske SAO Krajine, četničku odoru, odoru tzv. JNA? A blagodatima hrvatske države, Zakonom o oprostu (1992) i Zakonom o općem oprostu (1996), zbog oružane pobune oslobođeni su kaznenog progona. Ali nisu oslobođeni od progona od za ratne zločine, silovanje, ubijanje, masovna ubojstva i branitelja i civila, uglavnom Hrvata, nad kojima je počinjen u vlastitoj državi genocid i etničko čišćenje. Pa stoga imamo podosta "zločin bez kazne", samo s koje strane, na hrvatske branitelje baš se ne primjenjuje aboliranje.
I što bi Anja htjela? Da se Srbima oprosti plaćanje sudskih troškova oštećenih ratnih zločina. Kao što sam već govorila, umjesto da kao civilna žrtva rata ostvaruje satisfakciju pred nadležnim tijelima RH zbog činjenice da su vam roditelji ubijeni u ratu, vi ste na određen način višestruka žrtva jer ste izgubili spor i dužni ste platiti troškove postupka koji nisu zanemarivi. Pa ajte, rušite crkve, kulturna dobra, većina je u bijegu ili su im oprošteni grijesi, pa idemo ima još oprostiti sudske troškove. Nije ni Hrvatska država naplatila svoje troškove, ratne, isto tako. Anja, zovite Vučića, neka platiti sudske troškove, sud u Haagu proglasio je tko je kriv za napad na Republiku Hrvatsku. Drugarice Anja, koja pokušavaš govoriti ekavicom, kako bi isprovocirala svađu u Saboru, a to ti dozvoljavaju kolege iz HDZ-a, nisu Hrvati odlazili u Srbiju, osim u logore kao zatočenici. Rat se vodio na području Hrvatske, ne području Srbije, a to što ste manjim djelom pretrpjeli u Domovinskom ratu, nikako nije ravno recimo raketiranjem i bombardiranjem Zagreba, Metkovića, Dubrovnika, Splita i ostalih gradova i sela, gdje se rat nije vodio, već je cilj bio ubiti i razoriti što više hrvatskog stanovništva i imovine.
Kolegijalni ministar pravosuđa iz krugova HDZ-a Ivan Malenica, naravno da će se dodvoriti koalicijskom partneru i u dogovorenom scenariju odgovoriti: “Postoji uredba Vlade koja propisuje postupak otpisa tražbine po osnovi parničnih troškova, dakle ta uredba propisuje pravila po kojima se mogu otpisati potraživanja u svakom konkretnom predmetu.
Što se tiče konkretnih predmeta, u ovom trenutku nemam podatke o kojem broju predmeta se radi, budući da je isto u domeni sudske vlasti, međutim stav je i Ministarstva pravosuđa i Ministarstva financija da se revidiranjem i analizom tih troškova i sudskih postupaka treba vidjeti izmjena konkretnih uredbe. Revidirat ćemo ne samo sudske troškove, već i samu uredbu”. Pa pitamo ministra, a gdje su tu hrvatski branitelji? Hrastov, Bungur, Duić i ostali? Zar za njih ne vrijede ta pravila?
Ima još nešto: Teroristima, koji su abolirani, a sada su po tom dobročinstvu Republike Hrvatske samo u ulozi svjedoka, žrtva i oštećenici kojima odštetu plaća MORH, u ime Vlade RH. Potom DORH podiže regresne tužbe i traži naplatu od hrvatskih veterana, uz to još naplaćuju troškove postupka. Sve to protiv Zakona o oružanih snagama još iz 1985, preuzetom u hrvatski pravni sustav, i u svakoj tužbi se pozivaju i na taj zakon. Pri tom ignoriraju čl. Zakona koji kaže da vojna osoba u ratnom stanju materijalno, odnosno financijski ne može odgovarati.
I onda se pitamo što ministar Malenica ne zna što se događa u DORH-u, USKOK-u, tko vodi takvu politiku iz sjene, a bio je nekada glavni državni odvjetnik, da, radi se o Mladenu Bajiću. Još uvijek, on vodi DORH, a nekad je bio vojni tužitelj u Splitu. Poveznica ne treba, pametnom dosta.

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: Dražen Šemovčan Šeki/Foto: fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.