Reorganizacija sustava: MUP planira smanjiti broj policijskih uprava

05.12.2013. 15:43:59

5.12.2013.

MUP planira provesti reorganizaciju sustava kojom bi se, radi bolje učinkovitosti, umjesto sadašnjih 20 ustrojilo pet regionalnih policijskih uprava, dok bi ukinute policijske uprave zamijenili županijski policijski centri. Glasnogovornik MUP-a Dušan Miljuš rekao je Hini da to neće dovesti do nikakvih promjena za građane koji će svoje dokumente i nakon reorganizacije podizati na isti način. Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić rekao je Hini da je taj plan još fluidan jer nisu dobili nikakav nacrt ili prijedlog reorganizacije pa se o tome zasad ne mogu očitovati. MUP međutim navodi da se zbog planiranog smanjivanja broja ustrojstvenih jedinica i time rukovodećih radnih mjesta u korist izvršiteljskih neće stvarati višak zaposlenika koji bi bio stavljen na raspolaganje Vladi. Umjesto toga, izvijestio je MUP na svojim internetskim stranicama, zaposlenici s rukovodećih i drugih radnih mjesta koja se ukidaju, bit će raspoređeni na druga radna mjesta sukladno svojim kompetencijama. MUP navodi da bi se zadržao sadašnji ustrojstveni oblik "policijska postaja", dok će se njihov budući broj utvrditi u odgovarajućoj fazi izrade Uredbe o unutarnjem ustrojstvu MUP-a. O toj temi nedavno je održan sastanak predstavnika sindikata i čelništva MUP-a koji su zaključili da će se u provedbi reforme posebna pažnja pokloniti statusnim pitanjima zaposlenika i njihovim stečenim pravima. Jagić kaže da zbog reorganizacije ne smije biti otpuštanja policajaca i smanjivanja materijalnih prava. "Bez obzira na tu fantomsku reorganizaciju ne dolazi u obzir da bi se smanjivao broj policajaca jer ih je sada premalo i nedostaje ih između 6000 i 9000 tisuća", kazao je Jagić. Miljuš je rekao da se reorganizacijom želi uz uštede prije svega postići bolju učinkovitost sustava. Kolike bi se uštede moglo ostvariti zasad je prerano govoriti, kažu u MUP-u. Zadnjih desetak godina nekoliko se puta planiralo smanjiti broj policijskih uprava na, primjerice 11,7,8 ili 9, ali to zbog promijenjenih okolnosti nije realizirano.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.