Rimac će dobiti 202.000 kuna, a u utorak treba izaći iz zatvora

29.09.2020. 08:30:00

Josipa Rimac bi u utorak trebala izaći iz Remetinca. Kako je smijenjena, zatražila je aktiviranje povlastice 6+6. U Vladi još nije riješen njen zahtjev, ali bit će, i to sukladno Zakon.

Iako na to ima pravo, Josipa Rimac tijekom tri mjeseca u istražnom zatvoru nije dobivala naknadu u visini svoje plaće kroz čuvenu povlasticu “6+6”. Iz Vlade ne daju jasne odgovore zašto nisu riješili njezin zahtjev, ali očito je da odugovlače s odobrenjem zahtjeva za isplatu.

Kroz silne izmjene Zakona o pravima i obvezama državnih dužnosnika tijekom godina nije reguliran status onih koji su pod istragom za korupciju ili zlouporabe položaja i ovlasti. Pa i Rimac i svi ostali koji su smijenjeni i uhićeni s ozbiljnim optužbama još imaju pravo “sisati” državni proračun.

Pripada im još šest mjeseci naknada u visini pune plaće, a zatim još šest mjeseci pola plaće. Rimac je, prema zadnjoj imovinskoj kartici, imala plaću od 14.682 kune. Na to treba dodati i poreze i doprinose, pa će u konačnici koštati državu još više od 202.000 kuna. Kad je uhićena u svibnju, Rimac je iz istražnog zatvora tražila naknadu.

- Sukladno Zakonu o obvezama i pravima državnih dužnosnika, gospođa Rimac je podnijela zahtjev za ostvarenjem prava koji je upućen Vladi. Do današnjeg dana Ministarstvo nije izvršavalo isplatu – odgovorili su nam iz Ministarstva uprave i pravosuđa.

Poslali smo upit i Vladi još početkom rujna u kojem smo ih pitali razloge zašto nisu odobrili i planiraju li joj odobriti pravo na naknadu.

- Zahtjev je stigao u Vladinu kadrovsku komisiju te će se riješiti sukladno zakonu - kratki je odgovor koji smo dobili u ponedjeljak.

Za odbiti zahtjev i nema baš zakonskih mogućnosti. Zakon propisuje da naknadu ne može imati onaj dužnosnik koji je pravomoćno osuđen za djela protiv slobode i prava čovjeka ili na bezuvjetnu kaznu zatvora. Taj članak zakona je promašen jer trebaju proći godine za pravomoćnu presudu, a tad će smijenjeni dužnosnik već potrošiti novac poreznih obveznika.Također, ne može je dobiti ako je ranije postojala neka činjenica koju je prešutio Vladi, a koja bi bila prepreka imenovanju. Sva kaznena djela za koja se sumnjiči i Rimac bila su poslije imenovanja.

- Zakon bi trebalo mijenjati, a osobe koje se kazneni progoni zbog sumnje na korupciju ostale bi bez naknade ako bi im se potvrdila optužnica - rekao je u lipnju ministar MUP-a Davor Božinović.

Zadnja dva svjedoka ispitat će u utorak

Ostala su četiri svjedoka koje USKOK treba ispitati. Dva su trebali ispitati u ponedjeljak i dva u utorak. Ne proširi li USKOK ponovno istragu protiv nje, Rimčeva će u utorak na slobodu.

Izvor: 24 sata

Izvorni autor: Ivan Pandžić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.