Ristić o izborima u SAD-u: ‘Odgovornost za neregularnost uglavnom je na Demokratima’

04.11.2020. 14:26:00

U novoj emisiji Večernji TV analizirali su se rezultati američkih predsjedničkih izbora.

Među gostima bio je i kolumnist Večernjeg lista Borislav Ristić.

On smatra kako je na ovim izborima sve moguće.

– Vidimo da je Trump već podnio tužbu što su u Pensilvaniji bez markica glasovi koje su zbrojili. Mislim da nećemo imati rezultat, da će se na sudovima rješavati. U pitanju je i Kongres.

Noćas su održani i parlamentarni izbori, Demokrati su povećali svoju prednost u Kongresu, otkud to?

– Još nije sigurno imaju li Demokrati 5 + 5 u Kongresu, moguće je da bude i za Republikance +3, još se klackaju. Vjerojatno Senat zadržavaju republikanci, 51 ili 52.

– Događa se ono čega smo se bojali, da ovi izbori neće donijeti stabilnost. Ovdje imamo klasičnu krizu identiteta vlasti, nećemo dobiti stabilnost nego nestabilnost – ističe Ristić.

Mislite li da bi Trump mogao dovesti Ameriku na rub građanskog rata?

– Federalna vlast nema nikakav utjecaj na organizaciju izbora, države organiziraju izbore i to su uglavnom guverneri koji su Demokrati. Odgovornost za neregularnost na izborima uglavnom je na Demokratima. Ne odgovara kriza Trumpu, nego su Demokrati generatori krize u ovoj situaciji, ako pogledamo stanje na terenu. Tijekom cijelog ljeta imamo prosvjede [pokreta] Antifa, oni su organizirali nasilne prosvjede.

U Europi se s napetošću očekuje rezultat ovih izbora. Ako bi ipak ovi izbori otišli u korist Bidenu, bi li nam to poboljšalo situaciju?

– Na nas se ovo može reflektirati kroz institucije u kojima smo, kroz EU i odnos SAD-a s EU, s NATO-om. Mislim da su naši odnosi sa SAD-om dobri, u tijeku su i pregovori oko kupovine aviona, to je savez koji dobiva sve više na kvaliteti. Odnos između Amerike i EU, koji je pogoršan tijekom Trumpova mandata zbog sukoba na relaciji Njemačka – SAD, oko Sjevernog toka 2, plaćanja za članstvo u NATO-u, to nije na nama, tu nemamo puno utjecaja. Ondje gdje imamo utjecaj, mislim da su naši odnosi s Amerikom na zadovoljavajućoj razini. I LNG je konačno realiziran za Trumpova mandata, to je nešto što je 20 godina bilo zamrznuto, dobili smo jedan poguranac.

– Mislim da neće biti neke razlike u odnosima s Amerikom, tko je ondje na vlasti. To su odnosi između država koji imaju neku trajniju komponentu i koje ne ovise o tome tko trenutno obnaša vlast, niti kod nas niti u Americi. To se definira na puno dulje razdoblje.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: Narod.hr/ Foto: Franka i Ivan Vuletić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.