SANU nazvala dokument HAZU-a "huškačkim političkim pamfletom"

23.05.2022. 17:26:00

BEOGRAD, 23. svibnja 2022. (Hina) - Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) nazvala je u ponedjeljak "huškačkim političkim pamfletom" dokument HAZU o zaštiti hrvatskih nacionalnih interesa pri pregovorima s BiH, Crnom Gorom i Srbijom te poručila da neće ulaziti "u obezvrijeđeni prostor replike".

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) objavila je prošlog tjedna dokument "Prilozi za zaštitu hrvatskih nacionalnih interesa prilikom pregovora Republike Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Srbijom u pogledu njihova ulaska u Europsku Uniju", a koji je u veljači upućen predsjedniku i premijeru Hrvatske i predsjedniku Sabora.

U priopćenju koje je u ponedjeljak potpisao Izvršni odbor SANU ističe se da su "unatoč iskustvu", članovi SANU-a "zatečeni primitivnim tonom mržnje" u dokumentu HAZU.

"Bez iluzija da će se itko od onih u međunarodnoj zajednici koji su nas neumorno podučavali novim civilizacijskim vrijednostima oglasiti u povodu ovog huškačkog političkog pamfleta, sami, upravo iz poštovanja prema svim žrtvama 'logora smrti', nećemo ulaziti u obezvrijeđeni prostor replike s onima koji besramno koriste izraz 'jasenovački mit'. Ali je dobro i korisno da znamo šta misle!", naveo je u kratkom priopćenju Izvršni odbor SANU-a.

Na pitanje novinara da prokomentira dokument HAZU-a, srbijanski predsjednik rekao je u subotu da se "Srbija neće odreći svojih predaka, borbe protiv nacizma i fašizma kako bi se dodvorila bilo kome". 

S Hrvatima moramo imati najbolje moguće odnose, ali ne po cijenu odricanja naše povijesti, rekao je Vučić.

Poručio je da "Srbija sebi ne smije dopustiti zločine kakvi su se dogodili nad njezinim narodom".

"U budućnosti to više neće biti moguće", rekao je Vučić.

Pojedini srbijanski mediji ocijenili su u povodu dokumenta HAZU da hrvatski akademici "preporučuju Srbiji da se odrekne tobožnje velikosrpske propagande, pa kao primjer navode pitanja statusa Bunjevaca, hrvatskog jezika, jasenovačkog mita i odnosa prema kardinalu Alojziju Stepincu".

HAZU u dokumentu objavljenom prošli tjedan poziva Srbiju da prestane poticati neprijateljstva prema Hrvatskoj i progon hrvatskih državljana, da se odrekne velikosrpske propagande i da poštuje obveze iz potpisanih sporazuma i  dogovora, kao što su zaštita recipročnih prava hrvatske manjine, te osiguranje Hrvatima slobodno političko i kulturno organiziranje kao što Hrvatska osigurava srpskoj manjini.  .

Sa Srbijom treba napraviti razgraničenje na Dunavu, aktualizirati neodgodivi povratak hrvatskoga katastarskog teritorija i Šarengradske ade pod suverenitet Hrvatske te definirati položaj Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj.

Poziva nadalje Srbiju da prizna agresiju na Republiku Hrvatsku, da vrati dokumentaciju iz Vukovarske bolnice, otkrije sva mjesta pogubljenja za vrijeme agresije, vratiti arhiv NDH, arhiv JNA o križnim putovima i logorima, o hrvatskom proljeću i drugo. 

HAZU također poziva Srbiju da prizna hrvatski etnički integritet Bunjevcima i odrekne se proglašenja bunjevačkog govora Hrvata službenim u Subotici, da prizna hrvatski jezik kao poseban i neovisan standardni jezik te da prestane prisvajati povijesne dosege kulture s hrvatskih prostora te hrvatske književne baštine, posebno starije hrvatske književnosti.

(Hina) 

Izvor: Hina.hr

Izvorni autor: Hina/Foto: snimka zaslona/YT

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.