Sindikati: Štrajk u školama se nastavlja

29.10.2019. 14:50:00

Štrajk u školama se nastavlja u srijedu u Splitsko-dalmatinskoj i Virovitičko-podravskoj županiji, a u četvrtak u Brodsko-posavskoj i Požeško-slavonskoj županiji, najavili su sindikati na konferenciji za medije te poručili kako je program štrajka pripremljen za cijeli idući mjesec.

O današnjem štrajku u Zagrebu i Dubrovačko-neretvanskoj županiji govorila je predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem rekavši da ga je podržalo 97,47 posto zaposlenih.

Osvrnula se na najavu ministra rada i mirovinskog sustava Josipa Aladrovića o mogućoj zabrani štrajka ili neplaćanju sudionicima vrijeme provedeno u štrajku, poručivši da su takve prijetnje samo ojačale ustrajnost prosvjetnih djelatnika.

"Jučer smo ružno optuženi da smo željeli privatizirati pregovore za osnovicu plaće i da smo izveli performans, no ako Vlada hoće i dobit će ga", istaknula je.

Šprem je ocijenila da je u Hrvatskoj socijalni dijalog mrtav, zbog čega su sindikati svoje zahtjeve proslijedili međunarodnim obrazovnim organizacijama i tako štrajk "izvezli izvan granica Hrvatske".

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec rekao je kako je u srednjim školama štrajk podržalo 86 posto djelatnika i najavio da će se uskoro izjasniti o drugim aktivnostima jer "štrajk nije jedina i dovoljna aktivnost za pritisak na Vladu.

Mihalinec: "Smrdljiva riba" u obliku pitanja o plaćama predsjednika sindikata

Mihalinec se osvrnuo na pisanje medija o plaćama sindikalnih čelnika, ocijenivši kako je to samo odvraćanje pozornosti javnosti od glavne teme. 

"Tek devetog dana štrajka bačena je 'smrdljiva riba' u obliku pitanja kolike plaće imaju predsjednici sindikata, a uslijedile su i čudesne analitike kojima se dokazuje da učitelji traže kruha preko pogače, da imaju puno odmora, da rade loše i slično", kaže Mihalinec.

O svojim primanjima ne može govoriti, tvrdi, jer je to poslovna tajna. Ipak, sugerirao je da sindikalni čelnici nemaju višu plaću od pomoćnika ministara.

Na pitanje što sindikat može učiniti ako sudionicima štrajka ne bude isplaćeno odgovorio je kako bi taj korak Vlade bio političko samoubojstvo, a  DORH bi imao puno posla jer su sudionici organiziranog štrajka zakonom zaštićeni.

Kaže da Vlada lako može saznati koliku plaću ima Šprem, a koliku on, te poručio da ministar financija Zdravko Marić "s dva klika mišem" može doći do podataka o tim plaćama.

"Članovi sindikata dobro znaju kolike su naše plaće, zašto su tolike i s tim nemaju problem", tvrdi Mihalinec.

Izvor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.