Širenje mreže palijativne skrbi za hrvatske branitelje

10.01.2019. 07:40:22

Ministarstvo intenzivno nastavlja s aktivnostima vezanim uz palijativnu skrb kako bi se hrvatskim braniteljima u potrebi pružila pomoć na dostojanstven način u svim područjima Republike Hrvatske

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved sa svojim suradnicima, državnom tajnicom Nevenkom Benić i pomoćnikom ministra za psihosocijalnu i zdravstvenu i savjetodavnu pomoć hrvatskim braniteljima Dinkom Tandarom, posjetio je u ponedjeljak 7. siječnja 2019. godine, ustanovu za palijativnu zdravstvenu skrb Caritasa Riječke nadbiskupije - hospicij „Marija K. Kozulić“, kako bi razgovarali o mogućnostima buduće suradnje oko palijativne zdravstvene skrbi za hrvatske branitelje. Ravnateljica hospicija, časna sestra Daniela Orbanić, predstavila je ministru i suradnicima visoke standarde ove ustanove koja pruža cjelovitu skrb - fizičku, psihološku, duhovnu i socijalnu potporu bolesnicima u terminalnoj fazi bolesti, kao i podršku njihovim obiteljima. Prepoznajući važnost palijativne skrbi za hrvatske branitelje iz Domovinskog rata, Ministarstvo svoje aktivnosti u 2019. godini usmjerava na osiguravanje dodatnog broja kreveta u specijalnim bolnicama za pružanje palijativne skrbi, odjelima palijativne skrbi u akutnim bolnicama ili bolnicama za produženo liječenje kako bi se omogućila bolja dostupnost i kvaliteta palijativne skrbi za hrvatske branitelje te povećanje broja mobilnih palijativnih timova na područjima s većim brojem hrvatskih branitelja u potrebi. S istim ciljem Ministarstvo je već u prosincu prošle godine sklopilo Sporazum o suradnji sa Specijalnom bolnicom za produženo liječenje Duga Resa čime je osigurano dodatnih osam kreveta za palijativnu skrb i osam kreveta za dugotrajno liječenje, odnosno pojačanu skrb za hrvatske branitelje iz Domovinskog rata. „Želimo proširiti mrežu palijativne skrbi za hrvatske branitelje na području cijele Hrvatske i omogućiti pružanje ovakve posebne medicinske usluge braniteljima u potrebi“, rekao je ministar Medved. Ravnateljica hospicija Daniela Orbanić iskazala je spremnost za pružanje pomoći hrvatskim braniteljima. Nakon održanog sastanka, pristupit će se izradi sporazuma kojim će se regulirati odnosi i suradnja između Ministarstva i hospicija „Marija K. Kozulić“ u Rijeci. Ministarstvo intenzivno nastavlja s aktivnostima vezanim uz palijativnu skrb kako bi se hrvatskim braniteljima u potrebi pružila pomoć na dostojanstven način u svim područjima Republike Hrvatske.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.