SKANDAL: Radoš, Jakovčić i Škrlec u EU glasovali protiv interesa hrvatskih ribara

18.01.2018. 13:15:12

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu usvojena Uredba o tehničkim mjerama, a u sklopu nje i amandman Ruže Tomašić kojim se briše članak Mediteranske uredbekoji onemogućuje korištenje okružujućih mreža plivarica na dubinama manjima od 70 posto njihove visine, priopćeno je iz ureda hrvatske eurozastupnice. Takva je odredba bila krajnje nepovoljna za hrvatske ribare koje ovo pitanje muči od ulaska Hrvatske u EU, kažu u uredu Ruže Tomašić, pa ovom odlukom možemo biti vrlo zadovoljni. Naime, ribolov okružujućim mrežama plivaricama odvija se u priobalnom području gdje dubine značajno variraju zbog utjecaja morskih struja i promjenjive konfiguracije dna.
Izmjenom Mediteranske uredbe uvažile bi se specifičnosti Jadrana, a hrvatskim ribarima, koji 89 posto ulova ostvaruju ovim mrežama, bio bi znatno olakšan posao.Tomašić se također uspjela izboriti i za definiciju tradicionalnog ribolova, odnosno za definiciju nekomercijalnih ribarskih aktivnosti kojima se živi morski resursi ograničeno iskorištavaju na lokalnoj razini, isključivo za osobne potrebe i isključivo uz korištenje tradicijskih ribolovnih alata i tehnika. “Trenutni standardi su nepraktični, kompleksni i rigidni, i zbog toga postoji potreba za njegovim izmjenama. Svi se slažu da trebamo pojednostavljivanje. Ne trebamo ponovno izmišljati pravila, no radije učiniti ih jasnijima i praktičnijima za implementaciju za ribare i ostale”, naglasio je izvjestitelj za ovu rezoluciju, Španjolac Gabriel Mato. Dubravka Šuica potvrdu ovog amandmana proglasila je velikim uspjehom za hrvatsko ribarstvo. „Veseli me što smo današnjim glasovanjem o amandmanu 174 konačno riješili važne probleme u ribarstvu s kojima se hrvatski ribari suočavaju od ulaska u Europsku uniju, omogućavanjem brisanja ograničenja za mreže plivarice. “Ovo je važan korak u ostvarivanju interesa naših ribara, ali i u očuvanju ekosustava Jadrana, našeg najvećeg blaga”istaknula je Šuica. Zastupnica Marijana Petir u raspravi je čestitala kolegi Gabrielu Mati na izvješću te izrazila zadovoljstvo jer je Odbor za ribarstvo prihvatio amandmane koji pomažu ribarima na Jadranu. No, nisu svi hrvatski zastupnici u EU paralamertu sretni ovakvim glasovanjem. Troje hrvatskih zastupnika u EU parlamentu glasovalo je protiv interesa hrvatskih ribara. To su IDS- ov Ivan Jakovčič, HNS-ov Jozo Radoš i nezavisni Davor Škrlec, zastupnik koji je u EU parlament ušao kao zamjena Mireli Holy. Kad smo primili informaciju da njih trojica nisu glasovali za hrvatske interese, bili smo u nevjerici pa smo pažljivo pregledali pojedinačno glasovanja na stranicama EU parlamenta. Na prvom dokumentu su zastupnici koji su glasovali u korist hrvatskih ribara: To su Ruža Tomašić, Marijana Petir, Biljana Borozan, Tonino Picula, Ivana Maletić, Dubravka Šuica, Željana Zovko i Ivica Tolić.  
Protiv interesa hrvatskih ribara glasovali su Ivan Jakovčič, Jozo Radoš i Davor Škrlec.
Marko Marković/maxportal. hr / Foto:Facebook
 

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.