SKANDAL U VARAŽDINU: SDP i HNS direktoru umjesto 390 dali 370.000 kuna

19.06.2013. 16:20:45

Slavko Vegar odlazi s čelne pozicije varaždinskih Parkova jer je u Gradu Varaždinu kao njihovu većinskom vlasniku zaključeno da na mjestu direktora tog komunalnog poduzeća ne može više biti nestranačka, već isključivo stranačka osoba Naime, prema predizbornom dogovoru čelnika varaždinskog HNS-a i SDP-a, direktorsko mjesto u Parkovima pripada njihovu čovjeku, a da bi se ono što prije oslobodilo za novog direktora, na brzinu je dogovorena izmjena ugovora o radu koji Vegaru daje pravo na otpremninu od oko 370 tisuća kuna. Još krajem travnja sazvana je za 13. lipnja Glavna skupština Parkova na kojoj je, uz ostalo, direktor Slavko Vegar trebao dati izvješće o poslovanju tijekom prošle godine, a izvješća daju i Nadzorni odbor te revizor. No dva dana prije održavanja Glavne skupštine, Vegar je hitno pozvan u varaždinsku Gradsku vijećnicu. Tijekom sastanka objašnjeno mu je da, prema predizbornom dogovoru čelnika varaždinskog HNS-a i SDP-a, direktorsko mjesto u Parkovima pripada njihovu članu te da on kao nestranačka osoba više ne može biti direktor. No ako mirno napusti direktorsko mjesto na svoj zahtjev, dobiva otpremninu od 370 tisuća kuna koja će mu omogućiti da proživi do mirovine. Dogovor je postignut i trebalo ga je još samo realizirati. Stoga je neposredno prije održavanja Glavne skupštine, koja je zakazana u četvrtak u 10 sati, telefonski sazvana sjednica NO-a Parkova. Na prijedlog predstavnika Grada Varaždina na čelu s predsjednikom NO-a Antunom Mišanovićem potpisan je novi ugovor o radu s Vegarom. Naime, kada je u veljači 2011. izabran za direktora Parkova, s Vegarom je sklopljen ugovor u kojem su njegova materijalna prava bila vezana uz ostvarenu dobit. Tako je imao pravo na nagradu od oko tri posto dobiti, dok je njegov prethodnik Miljenko Ptiček imao više. Parkovi su lani ostvarili neto-dobit u iznosu 12.999 kuna i jasno je da bi na temelju starog ugovora imao pravo na otpremninu od 390 kuna, što je neusporedivo s obećanih 370.000 ako podnese prijedlog za sporazumni raskid ugovora o radu. Stoga je u Gradskoj vijećnici načelno dogovoren novi ugovor o radu s Vegarom koji su od Mišanovića dobili ostali članovi NO, ali samo na čitanje. Prema sjećanju nekih od sudionika sjednice NO-a, Vegar dobiva iznos od 270.000 kuna na ime plaća za 12 mjeseci, zatim 65.000 kuna za tri mjeseca godišnjeg odmora te oko 35.000 kuna za korištenje vozila 24 sata. Sveukupno oko 370.000 kuna uz uvjet da Vegar sporazumno napusti Parkove u kojima će raditi do 1. srpnja. S obzirom na okolnosti, Vegar je i zatražio sporazumni raskid koji je prihvaćen, baš kao i njegovo izvješće o radu.

Obrazloženje visoke otpremnine

O tome da će Vegar dobiti otpremninu od više stotina tisuća kuna, o kojoj drugi mogu samo sanjati, pitali smo Vjerana Radelića, prvog zamjenika varaždinskoga gradonačelnika. 'Vegar je podnio zahtjev za sporazumni raskid radnog odnosa. Ako je bio posrijedi dogovorni raskid, Vegar vjerojatno ima sva prava prema ugovoru. Što točno piše u ugovoru, trebalo bi pitati onoga tko ima uvid, a to je predsjednik NO Parkova Antun Mišanović', rekao je Radelić te smo sukladno tome uputili pitanja Mišanoviću, ali odgovore nismo primili. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.