Skejo o spomeniku 46 poginulih HOS-ovaca: Kao da im grobove raskopavaju i kosti razbacuju

30.01.2015. 15:12:00

“Žalostan sa, tužan i razočaran. Kakav je to policija, kakve su to komunalne službe, tko je taj tko je zapovjedio da se  oskrnavi spomenik poginulim hrvatskim braniteljima”  kaže nam pukovnik Marko Skejo, ratni zapovjednik IX. bojne “Rafael vitez Boban” i predsjednik Udruge veterana te postrojbe. “Policija, kojoj je osnovi zadataka čuvati red i mir, čuvati nacionalne svetinje, u ovom slučaju je zloupotrebljena za jednu barbarsku akciju rušenja spomenika poginulim hrvatskim vitezovima. Ovakvim ponašanjem policija dokazuje da nije narodna, da joj ništa nije sveto. Zapravo nisam razočaran, jer razočarati me mogu samo oni koje volim  i poštujem, a ovim činom oni koji su odlučili skrnaviti spomenik, pokazali su da nisu vrijedni poštovanja, da nisu narodni, da nisu hrvatski, da nisu moji. Utopit će se u svojoj mržnji i blatu vlastite duše”, kaže Skejo i naglašava: “Je li netko tko je klesao taj spomenik razmišljao da udara u kosti i duši naših pokojnih momaka, svoje subraće, koji su dali  najviše što su imali. Grobove skrnave i kosti razbacuje, a poginuli su braneći sve nas.”  hos, spomenik Skejo kaže da ga  napad na spomenik IY. bojni HOS-a “Rafael vitez Boban” podsjeća na davno zaboravljene godine “kad su 1946. srušili spomenik banu Jelačiću u Zagrebu, kad su preoravali grobove i crkve želeći zavrti spomenika hrvatske tradicije i hrvatskoga naroda”. “Da je policiji stalo do provođenja zakona  akciju bi napravili u normalni vrijeme, a ne kao lopovi pod okriljem mraka i crnim kapuljačama. Sramota, sramota, sramota! Skejo kaže da neće ostati na ovome: “Ako smo se znali u Domovinskom ratu izboriti za slobodu i nezavisnost, znat ćemo i danas  sačuvati dostojanstvo i sjećanja na svoje poginule suborce.” Na pitanje što se zna o samoj akciji napada na spomenik kaže da je jedino pouzdano da gradonačelnik Splita Ivo Baldasar u tome nije imao udjela, kako su ga u startu neki prozivali. “On je rekao da se ne slaže sa pozdravom koji je napisan na spomenik, ali da ga ne bi rušio.”

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.