SPLIĆANI ZATEČENI: Skupina muškaraca u centru grada počela klanjati – video

24.04.2019. 16:17:14

Na društvenim mrežama pojavio se video  iz Tolstojeve ulice u Splitu, gdje je na parkiralištu sedam muškaraca izvadilo prostirke, okrenuli se prema suncu i izveli namaz (islamsku molitvu). Ta situacija iznenadila je mnoge koji su se našli u nesposrednoj blizini, a brojni građani na društvenim mrežama su postavljali pitanje što se počelo događati u njihovom gradu. Na videu je sedmorica muškaraca dok izvode namaz ili salat. To je islamska obredna molitva koja se sastoji od različitih pokreta i položaja tijela i pobožnih učenja, uključujući učenje (molitvu) Kur’ana. U hrvatskom jeziku se za ispunjavanje te obveze koristi riječ “klanjanje”. Namaz je svakog punoljetnog muslimana i muslimanke, dok su muškarci petkom umjesto podne namaza dužni u džamiji u džematu (zajedno) klanjati džuma namaz. Namaz se može klanjati sam ili u grupi, kod kuće ili u džamiji ili na bilo kojem drugom čistom mjestu.

I ranijih godina se u hrvatskim gradovima moglo vidjeti islamske vjernike dok su uz cestu ili na parkiralištima izvodili obrednu molitvu. G.M/Maxportal/Foto:screnshot

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.