Splitski specijalac Jakov Prolić: u MUP-u je morao biti pozornik, a sada u Iraku čuva šefove UN-a

15.03.2014. 09:21:27

15-3-2014- 8-17-51

Onima koji žive u Hrvatskoj već je dobro poznato kako se naša država lako rješava onih u koje je prvo godinama ulagala znatna financijska sredstva i vrijeme kako bi postali vrhunski profesionalci, a onda ih pojedinci u sustavu odbace i sve uloženo ode u vjetar.

Jedna od takvih priča je i sudbina 34-godišnjeg Jakova Prolića iz Hrvaca, donedavno pripadnika MUP-a, odnosno pripadnika splitske Specijalne jedinice policije BATT koji je u toj elitnoj jedinici proveo više od 12 godina. Prema čovjeku kojeg je izgradio sustav MUP-a, i koji je po svim tečajevima i stručnim usavršavanjima koje je stekao bio jedan od najboljih i najperspektivnijih pripadnika te jedinice, MUP se ponio na vrlo neprofesionalan način, a on nakon svega što je prošao u svojoj zemlji iz prkosa je otišao u svijet, aplicirao na natječaj UN-a i sada je jedan od rukovoditelja osiguranja štićenih osoba UN-a u Iraku. Ako ustreba, štitit će dakle i glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona.
Jakov Prolić (prvi s lijeva)
Specijalac koji je zbog toga jer je ukazivao na nepravilnosti i nezakonitosti u sustavu naprasno bez obrazloženja degradiran i “poslan” u PP Sinj da kao vođa ophodnje hvata ulične kradljivce, upozorava pijane tinejdžere na tulumima i otkriva koji je pas nekoga ugrizao, sada zapovijeda i štiti UN dužnosnike u Bagdadu, najopasnijem gradu na svijetu u izuzetno teškom i kompliciranom okruženju, rukovodeći timovima specijalaca i za što je već dobio nekoliko pohvala svojih nadređenih. No, krenimo od početka.

Ukazivao na propuste

Nakon što je 1999. godine završio Policijsku akademiju, Prolić je prošao rigoroznu obuku za pripadnika specijalne postrojbe na Lošinju te je tada odlikovan kao najbolji polaznik tečaja od generala Mladena Markača. Zatim je raspoređen u SJP Dubrovnik gdje je proveo godinu dana i bio među najboljim djelatnicima nakon čega 2001. godine dolazi u “BATT” gdje ostaje sve do, kako kaže, progona od novoimenovanog zapovjednika Antona Dražine.
Na zadatku
Dražina je, pak, zamijenio dotadašnjeg zapovjednika Danijela Krolu koji je, smatra Prolić, “bio veliki profesionalac s jednom manom, a to je da je vjerovao krivim ljudima”. Podsjetimo, Krolo je smijenjen krajem 2010. godine i to nakon što je 25 pripadnika jedinice potpisalo peticiju kojom su se žalili na postupanja jednog od Krolinih zamjenika. - Dok sam bio u SJP BATT, završio sam razne specijalističke tečajeve te sam se konstantno usavršavao što je rezlutiralo time da sam unaprijeđen u vođu specijalističke grupe te zamjenika instruktora za protuterorističku taktiku. Nakon turbulentnog stanja u jedinici i Kroline smjene, a napominjem da nisam sudjelovao ni u kakvoj peticiji niti u bilo kakvim radnjama u karijeri koje su protivno pravilima službe, sam zapovjednik Zdravko Janić (zapovjednik Zapovjedništva Specijalne policije MUP-a – op.a.) osobno mi je pred svima rekao da smo mi koji nismo potpisali peticiju postupili ispravno i profesionalno i da će nas on zaštititi od mogućih problema, a evo što ta riječ znači danas ! Tadašnji novi zapovjednik Dražina, pri našem prvom razgovoru, pohvalio me i kazao da je čuo o meni sve najbolje te da me vidi u skoro vrijeme kao uspješnog rukovoditelja koji ima velike mogućnosti. No, kako je vrijeme odmicalo, uočio sam nepravilnosti u njegovu radu i nelogičnosti u poslu – priča nam Prolić. - U godinu dana sam nadležnima prijavio niz nepravilnosti o radu, nisam htio šutjeti. Ali, nije bilo rezultata. Naposljetku sam dobio rješenje o premještaju iz Specijalne policije na mjesto vođe ophodnje u PP Sinj i to bez bilo kakvog obrazloženja ili razloga – govori nam Prolić. Da je doživio veliku nepravdu, dokazuje i rješenje Odbora za državnu službu koje je početkom veljače poništilo odluku o premještaju i usvojilo svih šest točaka žalbe koje su prekršene prilikom Prolićeva premještanja iz Specijalne policije te je vratilo predmet na ponovno odlučivanje. Ta odluka mu dopušta da podnese Kaznenu prijavu protiv odgovorne osobe što će, veli, i učiniti njegov odvjetnik sljedećih dana.

Nisam imao izbora

No, kakva god bila nova odluka MUP-a, ona na Prolićevu sudbinu neće imati nikakva utjecaja jer je on, nakon što je, napominje, dokazao istinu sudskim putem, dao otkaz. U službu u UN-u, zahvaljujući referencama, znanju i iskustvu koje je ova međunarodna organizacija prepoznala, primljen je između tisuća kandidata iz cijelog svijeta. - Ovo rukovodeće mjesto veće je složenosti nego i samo mjesto zapovjednika Dražine. Kako je moguće da u UN-u potvrđuju najveći stupanj znanja, stručnosti i osposobljenosti, a kod kuće su zaključili da je moje sposobnosti na razini temeljne policije u Sinju! Moj je sadašnji posao jedan od najopasnijih na svijetu, pa ovdje mjesečno pogine najmanje tisuću ljudi. Ali, ponavljam, nisam imao izbora. Kada sam shvatio koliko je sustav MUP-a nepravedan, uzeo sam radnu knjižicu, nasmijao se i otišao u svijet među profesionalce. Tu sam bar siguran da će se cijeniti znanje i stručnost – poručio je iz Iraka sada bivši pripadnik splitske Specijalne policije.
vladimir urukalo
Snajperist i ultimate fight borac Životopis Jakova Prolića vrlo je impresivan. U njemu stoji da je pohađao razne seminare, među ostalim, i onaj o kemijskom i biološkom terorizmu te čak tri tečaja za blisku zaštitu osoba, a ima i zvanje instruktora tjelesnog čuvara. Također, vješt je u rukovanju raznim vrstama oružja od pištolja, strojnica, jurišnih pušaka do ručnih bacača granata. Uz ostalo, završio je i tečaj za snajperista, a o njegovoj fizičkoj spremi dovoljno govori podatak da je osam godina trenirao judo, dvije godine jiu jitsu i pet godina kick box, a od 2000. godine se bavi i ultimate fightom. Izvorni članak pogledajte OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.