SRAMOTNA TIŠINA PREKRILA BiH JUNAKE: ‘Da nije bilo HVO-a, pitanje je bi li bilo slobodne Hrvatske’

14.05.2015. 21:51:08

Hrvatska se mora probuditi. Prlić, Stojić, Praljak, Petković, Ćorić i Pušić nisu nikakvi ratni zločinci već Junaci Domovinskoga rata. Sramotno je što ih se ne pušta da na slobodi dočekaju drugostupanjsku presudu. Oni ne smiju biti žrtve. A još manje zaboravljeni i ostavljeni!

“Sjećate li se Jadranka Prlića, Brune Stojića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića? Svi su nakon devet godina suđenja (krajem svibnja 2013.) u prvostupanjskoj presudi Haaškoga suda osuđeni od 10 do 25 godina zatvora, ili na ukupno 111godina – zbog tzv. zapovjedne odgovornosti. Riječ je o najvišim dužnosnicima Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Prlić, koji je dobio 25 godina, bio je predsjednik HVO-a i predsjednik Vlade “Hrvatske Republike Herceg-Bosne“ (HR H-B), Stojić kao načelnik Odjela obrane, zadužen za većinu sastavnica oružanih snaga Herceg-Bosne dobio je 20 godina, Praljak koji je je obnašao funkciju u Ministarstvu obrane Hrvatske i bio zapovjednik Glavnog stožera HVO-a osuđen je također na 20 godina, baš kao i Petković koji je bio načelnik Glavnog stožera HVO-a, a kasnije i zamjenik Vrhovnog zapovjednika snaga HVO-a, Ćorić je kao načelnik Uprave vojne policije HVO-a i ministar unutarnjih poslova HR H-B osuđen na 16 godina, dok je Pušić dobio „samo“ 10, a bio je zadužen za kontrolu u kriminalističko – istražnom odjeljenju Uprave vojne policije.

Dakle, ako k njima pridodamo i Darija Kordića, koji je od 25 godina robije odslužio gotovo 16 i nalazi se na privremenoj slobodi, onda se slobodno može reći da je čitav rukovodeći sustav Herceg-Bosne u vrijeme rata osuđen na drastične kazne, jer su branili- svoje.

A da nije bilo Hrvatskog vijeća obrane (HVO) veliko je pitanje je li bi danas i Hrvatska bila slobodna, samostalna i neovisna hrvatska država. Međutim, dok bosanskohercegovački Hrvati – ratni junaci – čekaju u zatvoru na drugostupanjsku presudu, prekrila ih je šutnja, marginaliziranje i ne briga poglavito Hrvatske za njihovu sudbinu. I njih optužuju za tzv. udruženi zločinački poduhvat, u kojem je po ocijeni suda sudjelovao i Mate Boban, prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman, Gojko Šušak, Bobetko i drugi. Da su ostali među živima sigurno bi se i u ovom predmetu našli u Haagu.

Strašna je ta tišina koja je zadesila Prlića, Stojića, Praljka, Petkovića, Ćorića i Pušića, tim više jer ako oni budu pravomoćno osuđeni te će presude imati i dalekosežne posljedice i na Republiku Hrvatsku, koju će razne Teršeličkine Documente, Štrbčevi Veritasi i slični odmah proglasiti i agresorom! Možemo samo pretpostavljati kako će se tome radovati ljudi poput Pupovca, Džakule i Stanimirovića. U to društvo mirne duše možemo umetnuti i bivšeg predsjednika Stjepana Mesića.

Ako ćemo sada pitati: zbog čega do danas nije osuđen zapovjedni vrh zločinačke Jugoslavenske narodne armije, ili članovi Predsjedništva Jugoslavije, ili oni koji su ubili, masakrirali i potjerali nevine Hrvate iz bosanske Posavine, koji su razorili Vukovar, Škabrnju i stotine drugih gradova i mjesta diljem Hrvatske i Bosne i Hercegovine, vjerojatno ćemo dobiti odgovor kao i za 12 masakriranih hrvatskih redarstvenika u Borovu Selu – nedostupni su organima gonjenja!

Hrvatska se mora probuditi. Prlić, Stojić, Praljak, Petković, Ćorić i Pušić nisu nikakvi ratni zločinci već Junaci Domovinskoga rata. Sramotno je što ih se ne pušta da na slobodi dočekaju drugostupanjsku presudu. Oni ne smiju biti žrtve. A još manje zaboravljeni i ostavljeni!”

Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.