Srpska oporba će protiv Vučića kandidirati generala rodom iz Hrvatske koji obožava Zagreb

30.01.2022. 10:09:00

Narodna stranka Srbije Vuka Jeremića je u subotu navečer donijela odluku da podrži Zdravka Ponoša, kao zajedničkog kandidata opozicije za predsjednika Srbije
Tijesnom većinom glasova, Predsjedništvo Narodne stranke je donijelo odluku da podrži prijedlog Stranke slobode i pravde da zajednički kandidat naše koalicije za predsjednika Srbije bude bivši dužnosnik Narodne stranke Zdravko Ponoš.

'Svjesni generacijske odgovornosti da se aktualni diktatorski režim pod hitno pošalje u povijest, kao i da su sabornost i jedinstvo najvažnijih oporbenih faktora nužan preduvjet da bi se to dogodilo, Predsjedništvo Narodne stranke je donijelo odluku da povuče prijedlog da prvi potpredsjednik Narodne stranke Miroslav Aleksić bude kandidat za predsjednika Srbije“, navodi se u priopćenju Narodne stranke. 

U subotu navečer je i Demokratska stranka donijela na Glavnom odboru odluku da podrži Zdravka Ponoša za zajedničkog predsjedničkog kandidata opozicije na izborima 3. travnja.

Ponoš je nekadašnji načelnik Generalštaba Vojske Srbije, dugogodišnji je bliski suradnik Vuka Jeremića s kojim se na koncu i razišao, ali ga je Narodna stranka ipak podržala kao predsjedničkog kandidata. Rođen je u Golubiću kod Knina, a dobar dio školovanja odradio je u Zagrebu u koji je zaljubljen.

'U srednjoj školi sam zavolio vojni poziv. Kada sam završio, bio sam u dilemi hoću li odmah početi raditi kao podoficir ili nastaviti školovanje na Tehničkoj vojnoj akademiji u Zagrebu. Prva varijanta mi je bila privlačna – zarađivao bih i tako postao samostalan. Međutim, kako se primicao kraj srednje škole, bilo mi je jasno da to baš i nije mudar izbor. Između ostalog i zato što sam znao da bih kao podoficir sigurno bio raspoređen u neko drugo mjesto, a Akademija mi je pružala mogućnost ostati još pet godina u Zagrebu. Na kraju krajeva, Akademija je za mene bila novi izazov, a ja sam se osjećao sposobnim odgovoriti', izjavio je jednom prilikom 2007. godine Ponoš. prenosi Istinomer.

Kada je završio Akademiju želio je ostati u Zagrebu, jer je tu živio već devet godina, a imao je ponudu i da ostane na Akademiji kao asistent. Međutim ipak je otišao u Beograd na daljnje usavršavanje.

U prosincu 2006. stekao je čin general-potpukovnika, a zatim je, odlukom tadašnjeg predsjednika Srbije Borisa Tadića, imenovan za načelnika Generalštaba (Glavnog stožera op. a.). Zbog sukoba s ministrom obrane Draganom Šutanovcem krajem 2008. godine razriješen je dužnosti.

Godinu dana kasnije Tadić je donio ukaz o prestanku profesionalne vojne službe Zdravka Ponoša. U siječnju 2010. postavljen je na mjesto pomoćnika ministra vanjskih poslova za bilateralne odnose, dok je na čelu Ministarstva bio Vuk Jeremić. Na tom mjestu bio je do promjene vlasti 2012. godine.

Bio je šef kabineta Vuka Jeremića dok je on bio predsjednik 67. zasjedanja Glavne skupštine UN-a. Na osnivačkoj skupštini Narodne stranke, u listopadu 2017, izabran je za potpredsjednika stranke. U studenome 2019. ponovo je izabran na tu dužnost. Na pitanje da li je imao sukob s predsjednikom NS-a Vukom Jeremićem, koji je, kako je naveo, vjerojatno bio protiv njegove kandidature za predsjednika Srbije, Ponoš je kazao da sukoba nije bilo, ali da je odlučio maknuti se u stranu.

'Neću lomiti stranku, ići u drugu, samo ću se maknuti, a moje ime će ostati tu još neko vrijeme, ako baš ne smetam’, istakao je i dodao ‘zašto bih lomio stranku pet mjeseci pred izbore’, jer ‘imamo u ovom trenutku ozbiljnijeg neprijatelja – a to je ovaj režim’. Kaže da se Vuk Jeremić i on nisu razišli ‘psovkama, već rukovanjem i zagrljajem’. ‘Rekao sam mu ‘zovi me ako ti treba utovariti ugljen, a politikom se ne možemo baviti’.

Stranke slobode i pravde predložila je 22. siječnja 2022. Ponoša za kandidata opozicije na predsjedničkim izborima, a za sada su ga podržale Narodna stranka i Demokratska stranka.

Izvor: Tportal

Izvorni autor: A. S./Foto: Milan Maričić/PIXSELL

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.