Suđenje kapetanu Draganu: policajci uspjeli ući u trag pastiru Peri

10.03.2017. 08:54:21

Pastira s područja Knina Peru Dragišića na Županijski sud u Splitu dovela su dva policajca koji su imali zadatak naći ga i dovesti da svjedoči pošto mu se zadnjih par dana izgubio trag. Kada su sa splitskog suda nekoliko dana prije ročišta kontaktirali njegovog gazdu, dobili su odgovor kako je Pero nestao i ne dolazio na posao čuvati ovce, navodno luta uokolo i pije. Upravo stoga su angažirali policiju koja je svjedoka pronašla i uredno dovela u četvrtak ujutro na vrijeme da da svoj iskaz. Dolazak Pere Dragišića, kao svjedoka optužbe, važan je jer o njegovom iskazu ovisi druga točka optužnice. U njoj se navodi da je 'kapetan Dragan' u Bruškoj kod Benkovca kao zapovjednik Jedinice za specijalne namjene i Nastavnog centra za obuku specijalnih jedinica "Alfa SVK" krajem veljače 1993. godine naredio svojim vojnicima da likvidiraju dvojicu zarobljenih hrvatskih vojnika zasad neutvrđenog identiteta. U izjavama koje je dao tijekom istrage Dragišić je rekao da je u to vrijeme kuhao u centru za obuku "Alfama". Zastupnice optužbe Živana Beroš Dodig i Sanda Pavlović Lucić su na ročištu u Splitu u četvrtak zatražile da se isključi javnost dok Dragišić svjedoči. Tužiteljica je kazala kako se svjedok boji da bi on i njegova obitelj mogli imali problema, s jedne strane jer je bio pripadnik srpske paravojske, a s druge jer svjedoči protiv Dragana Vasiljkovića. Suđenje kapetanu Draganu: policajci uspjeli ući u trag pastiru Peri i dovesti ga na sud, dao iskaz koji bi se mogao pokazati presudnim... Zatvaranju suđenja za javnost protivili su se i optuženi Vasiljković i njegovi branitelji Slađana Čanković i Tomislav Filaković. - To je patetičan način da državno odvjetništvo sakrije istinu! - viknuo je Dragan Vasiljković, a nakon odluke sudskog vijeća da se javnost isključi kazao im je da se "svrstavaju sa zločincima". Dva sata trajalo je saslušavanje i ispitivanje Pere Dragišića, a neslužbeno saznajemo kako je svoj iskaz dosta mijenjao te nije teretio opuženoga na način kao u prijašnjim izjavama. Nakon njega saslušani su Mihajlo Zubar, mještanin Jukinca i Ivan Škrlin, koji je kao policajac iz Bjelovara došao u Glinu u vrijeme napada na Policijsku postaju u ljeto 1991. godine. Prepričavali su sve o ratnim razaranjima u tom periodu. Suđenje se nastavlja krajem ovog mjeseca kada će se pregledavati snimke koje su dio dokaznog materijala.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.