Svečano otvorene jubilarne 50. varaždinske barokne večeri

19.09.2020. 09:21:00

Na pozornici na otvorenom, podno bedema Starog grada, večeras su koncertom Varaždinskog komornog orkestra pod umjetničkim vodstvom Latice Honda Rosenberg, otvorene jubilarne 50. Varaždinske barokne večeri.

Na glazbenoj svečanosti otvorenja Festivala VKO je izveo poznate glazbene dragulje iz barokne riznice – Bachov Brandenburški koncert br 3., Vivaldijeva Četiri godišnja doba i Telemannova uvertira-suita La Bizzare, a hrvatsku je himnu otpjevala poznata hrvatska sopranistica Lana Kos.

Varaždinske barokne večeri najznačajnija su glazbeno-scenska priredba središnje Hrvatske, osnovana 1971. godine. Danas je kao specijalizirani festival rane glazbe jedan od najeminentnijih festivala te vrste u svijetu, a Ministarstvo kulture RH dodijelilo mu je nacionalni značaj prije 20 godina, piše sjever.hr.

Festival se odvija pod stalnim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske, stoga je u Varaždin večeras došao Zdravko Zima, izaslanik predsjednika Zorana Milanovića.

-Ono što su za Dubrovnik i za cijelu zemlju Dubrovačke ljetne igre, što je recimo za Istru i pulski filmski festival, to su za Varaždin i za cijelu državu Varaždinske barokne večeri koje traju 50 godina. To je u životu jednog ljudskog bića jako puno, a za festival još i više. Neću pogriješiti ako kažem da su Varaždin i barok sinonimi, i Varaždin i muzika su sinonimi. Nije se dogodio festival, pa je onda nakon toga nastala nekakva kulturna povijest ili glazbena povijest, nego obrnuto. Varaždin je imao vrlo bogatu muzičku povijest i upravo zbog toga se festival događa u ovom gradu – kazao je Zima.

Na svečano otvorenje stigla je i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek koja je istaknula kako je već početkom svibnja Ministarstvo odlučilo da se svi nacionalni festivali moraju organizirati i u ovim okolnostima.

– Čestitam gospodinu Bobiću koji je u tako kratkom vremenu, u specifičnim okolnostima, osmislio program upravo s tom uputom, dakle angažman hrvatskih glazbenika, ali ja sam sigurna, baš kao što je bio slučaj s ljetnim festivalima, s jednakom kvalitetom i jednakim umjetničkim dosezima – rekla je ministrica i nastavila:

-Ovo je zaista velika obljetnica. VBV su jedan od prvih europskih festivala koji je bio posvećen isključivo ranoj glazbi, odnosno baroknoj glazbi i na takav način doprinijele su ne samo Varaždinu i publici koja je ovdje dolazila, nego možemo reći uopće promociji glazbe tog razdoblja u Hrvatskoj, ali i šire. Sjećamo se svih umjetničkih ravnatelja, svih velikih umjetnika i Varaždinaca, i hrvatskih i međunarodnih umjetnika koji su ovdje nastupali. Varaždinska publika cijeni i voli ovaj festival i sigurna sam da smo na početku sljedećih uspješnih 50 godina.

Gradonačelnik Ivan Čehok kazao je da su Varaždinske barokne večeri prkosile i ratu, kao i napadima na Varaždin, a prkose i koroni.

– Možda jedino dobro ove korone je u tome da je natjeralo sve naše građane, sve nas kao ljude da se više družimo vani, da više imamo koncerte i ovako velike glazbene i scenske priredbe i festivale na otvorenom. Vidjeli ste i sami da se svi ovdje pridržavamo mjera i preporuka i ja vjerujem da će biti sve u redu. Ovo je jedan od najljepših ambijenata koje uopće čovjek može zamisliti. Sami glazbenici mi vele da će svirati kvalitetnije, bolje i zvonkije u ovom ovdje ambijentu i mislim da riječ o jednoj sjajnoj simbiozi naše kulturno-povijesne baštine i barokne glazbe – rekao je Čehok.

Večer otvorenja završila je tradicionalnim vatrometom koji je na Starom gradu počeo u 22 sata.

Sve do 27. rujna trajat će ovogodišnje VBV, a osim u Varaždinu, po jedan koncert održat će se u Varaždinskim Toplicama, Ludbregu, Prelogu, Križevcima i Belcu. Tijekom festivala publici će se svojim izvedbama, između ostalih, predstaviti Zagrebački solisti, Hrvatski barokni ansambl, Camerata Garestin, Zbor HRT-a…

“Total baroque”

I ovogodišnje Varaždinske barokne večeri imat će bogat popratni program pod nazivom Total Baroque. Održat će se tako tradicionalna, ovoga puta 25. Međunarodna izložba cvijeća, kao i izložba Ceramica Multiplex, a ovogodišnja je posebnost Festivala izložba Varaždinske barokne večeri u slici – 50 slika za 50 godina Festivala. Na zgradi varaždinskog Hrvatskog narodnog kazališta kao i kuće Ritz u kojoj će uskoro biti smještena varaždinska knjižnica i čitaonica postavljena je izložba fotografija koje predstavljaju presjek kroz pet festivalskih desetljeća, a Međunarodna izložba cvijeća neće biti održana kao prošlih godina u Starome gradu, već u varaždinskoj povijesnoj jezgri.

Istaknimo i da će se 28. rujna upriličiti promocija monografije koja govori o povijesti Varaždinskih baroknih večeri.

 

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija    

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: mt/Foto: Siniša Kalajdžija

Autor: