Tomo Medved: ‘Prosvjed u Savskoj bio je opravdan, status branitelja prioritet je Ministarstva!’

27.04.2016. 13:45:27

"Žalosno je da su branitelji morali provesti 550 dana na cesti kako bi upozorili da su njihovi problemi veliki", poručio je Medved. Ministar branitelja Tomo Medved gostovao je u srijedu na emisiji Hrvatskog radija A sada vlada gdje je kazao da je preuzimanjem dužnosti počeo ozbiljan rad Ministarstva, a branitelji su procijenili da će se problemi početi rješavati u okviru nadležnih službi te donijeli odluku o okončanju svoga prosvjeda, koji je trajao 555 dana. Medved smatra kako su se problemi godinama nagomilavali te da je prosvjed bio opravdan.” Ono što je najvažnije – izostao je kvalitetan dijalog i oni su bili prisiljeni na takvu mjeru. Žalosno je da su morali provesti 550 dana na cesti kako bi upozorili da su njihovi problemi veliki”, poručio je Medved i istaknuo  da je ministar svih branitelja te ih pozvao da se odazovu, ukoliko imaju kvalifikaciju i ideju kako što prije riješiti nagomilane probleme Istaknuo je da je razdvajanjem mirovina u mandatu bivše vlade Zakon o mirovinskom osiguranju bespotrebno pridonio tome da su korisnici opravdano sumnjali kako će, uz smanjenje proračuna, doći do smanjivanje njihovih prava. Kada je riječ o privatizaciji i o Fondu hrvatskih branitelja, ministar je rekao kako ne postoji odredba kojom je Vlada obvezna Fondu dodijeliti postotak dionica od privatizacije poduzeća u većinskom vlasništvu RH. Odgovarajući na pitanje slušatelja, ministar Medved naglasio je kako je 500 tisuća hrvatskih branitelja u registru. Samo 73 tisuće njih koristi neki oblik mirovine. Od toga je 14,5 tisuća stradalnika Domovinskog rata, ostalo su ratni invalidi. Dakle, više od 400 tisuća hrvatskih branitelja nisu oslonjeni na državni proračun – oni rade ili su nezaposleni. “Jedan je od ključnih projektnih ciljeva osmišljavanje modela zdravstvene skrbi hrvatskih branitelja”, izjavio je Medved. “Prepune su bolnice hrvatskih branitelja bez vizije kako dalje. Sve aktivnosti koji su samo vodile getoizaciji nisu neko rješenje. Nije potreban nekakav paralelni sustav. U suradnji sa stručnjacima osmislit ćemo novi model kako bismo usmjerili ljude na očuvanje zdravlja”, rekao je. Na pitanje na koje bi dvije stavke ministar stavio sav novac Ministarstva, Medved je odgovorio da bi to bili zdravlje i poboljšanje statusa branitelja.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.