TRAŽE ZAKON: Branitelji iz BIH prijete prosvjedima

06.08.2018. 18:36:13

KOMPLEKSNA SITUACIJA Članovi nekih organizacija razvojačenih pripadnika Armije BiH i Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u ponedjeljak su zaprijetili novim blokadama prometnica i prometnim kaosom u Bosni i Hercegovini kako bi parlament Federacije BiH natjerali da potvrdi usuglašeni zakon kojim bi osigurali dodatna prava na novčane naknade i socijalnu skrb. “Cijela država talac je jednog čovjeka. Jasenko Tufekčić kriv je što smo mi ovdje”, kazao je novinarima pred zgradom parlamenta FBiH u Sarajevu Drago Grbavac, predsjednik udruge Zaboravljeni branitelj. Ta udruga okuplja uglavnom bivše pripadnike HVO-a koji su tijekom dana počeli povremeno blokirati autocestu što od Međugorja vodi graničnom prijelazu Bijača i dalje prema Dalmatini. Članovi drugih udruga koje okupljaju bivše pripadnike Armije BiH istodobno su počeli postavljati blokade kod Tuzle i Srebrenika i najavili da je to uvod u masovnije prosvjede u utorak. Tufekčić je zamjenik predsjedatelja Doma naroda parlamenta Federacije BiH, a ujedno predsjednik povjerenstva zaduženog usuglasiti dva različita teksta zakona o dodatnim pravima razvojačenih branitelja što su ih ranije usvojili Zastupnički i Dom naroda. U kaotičnim uvjetima i pod pritiskom javnih prosvjeda federalni parlamentarci u srpnju su u dva doma na različit način definirali koeficijente po kojima bi se obračunavale naknade. Usuglašavanje je teklo mukotrpno i nije dovršeno pa je Tufekčić novi sastanak povjerenstva zakazao za četvrtak što prosvjednici ne prihvaćaju i traže sjednicu za utorak. Traže također da dva doma parlamenta zasjedaju odmah nakon toga i potvrde novi zakon. Analitičari, ali i predstavnici međunarodnih financijskih institucija u BiH, upozoravaju da je novi zakon, što se donosi pod pritiskom prosvjednika nerealan i neodrživ jer fondovi za isplatu naknada koje sve političke stranke olako obećavaju uoči izbora – ne postoje. Tim populističkim obećanjima ugrožava se financijska stabilnost Federacije BiH, rekao je u ponedjeljak voditelj misije MMF-a u BiH Francisco Parodi. Tvrdnje da će za to trebati samo 14 milijuna konvertibilnih maraka (oko 7 milijuna eura) na godišnjoj razini su obmana, rekao je Parodi za tv N1 te istaknuo da se radi “o “stotinama milijuna” koji se moraju uzeti obrazovanju, zdravstvu ili oduzeti od planiranih investicija.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.