TRULI KOMPROMIS: Branitelji će imati prednost ali u praksi zapravo neće?

25.05.2018. 21:58:00

Na zajedničkom sastanku predstavnika Ministarstva znanosti i obrazovanja i Ministarstva hrvatskih branitelja utvrđeno je da branitelji prednost pri zapošljavanju u odnosu na ostale kandidate stjeću isključivo pod jednakim uvjetima Odredbe Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji koje se odnose na prednost pri zapošljavanju i popunjavanju radnog mjesta u javnim službama i javnim ustanovama kojima je osnivač ili jedan od osnivača Republika Hrvatska, općina, grad, županija, izvanproračunski i proračunski fondovi, pravne osobe u vlasništvu ili pretežitom vlasništvu Republike Hrvatske, kao i pravne osobe u vlasništvu ili pretežitom vlasništvu jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i pravne osobe s javnim ovlastima donesene su kako bi se nezaposlenim hrvatskim braniteljima i drugim osobama iz članka 102. Zakona omogućila prednost u zapošljavanju u odnosu na ostale kandidate isključivo pod jednakim uvjetima, priopćeno je iz Ministarstva hrvatskih branitelja. Zaključak je to sastanka kako odredbe Zakona koje se odnose na prednost pri zapošljavanju nisu sporne, navode. Ministarstvo znanosti i obrazovanja analizirat će postojeće propise za čiju su primjenu nadležni i poduzeti određene radnje u cilju pune implementacije mjera iz Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji. Podsjetimo, veliku buru u javnosti podignula je vijest da je iInistarstvo znanosti i obrazovanja koje vodi ministrica Blaženka Divjak poslalo naputak pozivajući se na Zakon o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji prema kojem se pravo prednosti pri imenovanja na neku od 1300 rukovodećih pozicija u školama daje i djeci stradalih i nestalih branitelja, hrvatskim ratnim vojnim invalidima, ratnim dragovoljcima i članovima uže i šire obitelji smrtno stradalog ili nestalog branitelja. Posebno sporno je bilo to što su neki protumačili naputak na način da u slučaju da se na natječaj za ravnatelja škole javi bilo tko iz gore spomenutih kategorija, a nezaposlen je i ispunjava natječajem propisane uvjete, bi jedini ulazio u izbornu proceduru, iz koje ispadaju kandidati nebranitelji. ‘Ovim dopisom nezaposleni je branitelj s iskustvom rada u školi u apsolutnoj prednosti jer jedini ulazi u izbornu proceduru. Ostali su obespravljeni, uključujući i postojeće ravnatelje branitelje koji nemaju prednost jer nisu nezaposleni’, kazala je prije dva dana Suzana Hitrec iz Udruge srednjoškolskih ravnatelja.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.