Tužiteljima ICTY-ja cure zadnji sati za reviziju presude 'Gotovina-Markač'

15.11.2013. 13:54:42

1_185167

"Potrebni su novi dokazi koji nikada ranije nisu predstavljeni. Znači, imamo teoretsku mogućnost, ali vjerojatnost nije velika jer nemamo nove dokaze", kazao je Brammertz ove godine u jednom od komentara presude za beogradske medije.

Tužiteljstvo Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) nije željelo otkriti hoće li do isteka roka u petak u ponoć podnijeti zahtjev za revizijom pravomoćne presude kojom su hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač oslobođeni svake krivnje za zločine počinjene tijekom vojnoredarstvene operacije Oluje.

"Nemamo komentara", odgovorili su Hini izvori u tužiteljstvu na pitanje hoće li ono zatražiti reviziju presude u zakonskom roku od godinu dana, koji ističe u petak u ponoć. Uputili su medije da se uredu tužiteljstva s tim upitom obrate u ponedjeljak nakon što rok istekne.

Odvjetnik generala Gotovine Luka Mišetić, pak, smatra da su ovlasti glavnog haškog tužitelja Sergea Brammertza za podnošenjem zahtjeva za reviziju presude ionako istekle 30. lipnja ove godine zbog toga što je dan kasnije 1. srpnja počeo djelovati tzv. rezidualni mehanizam suda (MICT) u čijoj su nadležnosti od tada i revizije pravomoćnih presuda.

Iako u proteklih godinu dana glavni haški tužitelj nije skrivao nezadovoljstvo oslobađanjem dvojice generala smatrajući da je u prvostupanjskoj presudi bilo dovoljno dokaza za potvrdu te presude dužnosnici tužiteljstva zadržavali su se na porukama da se, što se tiče revizije pravomoćne presude, radi o teoretskoj mogućnosti za koju su potrebni novi dokazi koje tužiteljstvo suda nema.

On je pojasnio kako je postupak preispitivanja pravomoćne presude moguć samo u iznimnim situacijama te da je ta procedura korištena samo 11 puta od osnivanja Tribunala, i to samo jednom uspješno.

Žalbeno vijeće Haškog suda donijelo je 16. studenoga 2012. oslobađajuće presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču nakon što je sud odbacio zaključke raspravnog vijeća prema kojima su Gotovina i Markač sudjelovali u udruženom zločinačkom pothvatu.

Gotovinin odvjetnik Mišetić komentirajući Brammertzove medijske istupe u srpnju je na svom blogu poručio kako mu nije poznato "ni da postoje takvi dokazi niti da bi i teoretski mogli postojati".

Uz to on smatra da, nakon što je 1. srpnja ove godine zaživio rezidualni mehanizam, ICTY više nema nadležnost nad predmetom Gotovina jer je ona prebačena MICT-u koji temeljem statuta ima nadležnost nad revizijom svih postupaka za koje je zahtjev podnesen nakon njegova pokretanja 1. srpnja ove godine.

"Stoga, kad bi se i podnio zahtjev za revizijom presude žalbenog vijeća za Gotovinu morao bi se podnijeti pred MICT-om a ne ICTY-jem do 16. studenoga 2013. U dodatku na to mora se primijetiti da Brammertz nije tužitelj MICT-a već je to Hasan Jallow... Stoga bi bilo kakvu odluku da se podnese taj zahtjev morao donijeti Jallow, a ne Brammertz", napisao je Mišetić.

"Time što je dozvolio da istekne rok 30. lipnja 2013. kada se nadležnost nad predmetom Gotovina prebacila s ICTY-ja na MICT mogu jedino zaključiti da Brammertz nije vjerovao da ima osnova za takav zahtjev odnosno da ne posjeduje potrebne dokaze", zaključio je Gotovinin odvjetnik.

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.