Tužiteljstvo BiH podiglo optužnicu protiv četiri hrvatska državljana za ratne zločine u BiH

24.06.2015. 12:05:12

TUŽITELJSTVO Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu za ratne zločine protiv četvorice bivših pripadnika ratnog sastava civilne i vojne policije Herceg-Bosne kojom ih tereti za ubojstva i zlostavljanja civila bošnjačke nacionalnosti. Kako se navodi u priopćenju objavljenom u Sarajevu optuženi su Nikola Zovko (57) i Petar Krndelj (55) iz Čapljine, Krešo Rajič (59) iz Stoca te Ivica Čutura (55) iz Počitelja. Svi oni uz bosanskohercegovačko imaju i državljanstvo Hrvatske. Prvooptuženi Zovko je tijekom rata u BiH bio načelnikom policijske postaje u Čapljini a drugooptuženi Krndelj tamo je bio na dužnosti zapovjednika dok je Rajič bio zapovjednik voda vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) a Čutura zapovjednik policijskog odjeljenja u mjestu Domanovići. U optužnici se navodi kako su oni odgovorni za zarobljavanje i ubojstvo tri civila bošnjačke nacionalnosti te za ranjavanje i zlostavljanje još jedne osobe. Optuženima se stavlja na teret i protupravno zatočenje više osoba bošnjačke nacionalnosti u srpnju 1993. godine koje su potom prislilno držane u logoru “Gabela” sve do polovice prosinca te godine. Optuženica ova djela tretira kao kazneno djelo ratnog zločina, a treba je potvrditi Sud BiH.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.