U Varaždinskoj županiji prvi pacijenti s lokalnom transmisijom bolesti

06.04.2020. 09:11:00

U Varaždinskoj županiji u nedjelju je potvrđeno šest novih slučajeva zaraze koronavirusom, a ravnatelj varaždinske bolnice upozorio je da su se prvi put na području te županije pojavili pacijenti s lokalnom transmisijom bolesti te poručio da se treba pridržavati svih mjera prevencije iz dana u dan. 

Nakon pet dana bez ijednog oboljelog u Varaždinskoj županiji, u nedjelju prijepodne prvo su potvrđena četiri nova slučaja obolijevanja od koronavirusa, a u međuvremenu je stigla potvrda za još dvije osobe, pa ukupan broj oboljelih sada 30, izvijestio je načelnik županijskog Stožera Civilne zaštite Robert Vugrin.

„Kod jedne novooboljele osobe radi se o policijskom službeniku srednjih godina, čija je zaraza povezana s njegovim radom u Zagrebu, a u tom kolektivu već smo imali nekoliko potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom”, rekao je Vugrin i dodao da su kontakti oboljelog još uvijek u epidemiološkoj obradi.

On je prije osam dana razvio simptome, imao je znatno povišenu temperaturu. Nije bio pod mjerom samoizolacije, ali se sam izolirao. Kod ostale četiri osobe riječ je o članovima iste obitelji, dvije osobe srednje dobi i dvije mlađe osobe, objasnio je Vugrin te napomenuo da ni jedna od novooboljelih osoba nije u trenutku pojave bolesti bila pod mjerom samoizolacije.

Ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić naglasio je da su se prvi put na području Varaždinske županije pojavili pacijenti s lokalnom transmisijom bolesti, bez definiranog izvora zaraze.

„To je ono čega se bojimo više od mjesec dana, da će se pojaviti slučajevi kod kojih nemamo definirani trenutak u kojem je došlo do zaraze. Do sada smo uvijek testirali kontakte i oboljeli su bili direktni kontakti pozitivnih osoba, a sada prvi put imamo osobe kod kojih nema tih uzroka”, kazao je Kudelić

Prema njegovim riječima, to su osobe koje su već neko vrijeme kod kuće, nisu bile u samoizolaciji jer nije bilo potrebe i nisu bile u dokazanom kontaktu, ali su se negdje zarazile.

„To je još jedna poruka da se treba pridržavati svih mjera o kojima govorimo iz dana u dan”, naglasio je ravnatelj varaždinske bolnice.

Iako su, prema Kudelićevim riječima, svi pacijenti koji su na liječenju u varaždinskoj bolnici, njih 24, u dobrom stanju, činjenica je da osobe dosta dugo ostaju pozitivne.

„Upravo iz tog razloga pripremili smo Studentski dom koji ima kapacitet za više od 200 takvih pacijenata i tamo planiramo u slučaju širenja zaraze smještati pacijente s blažom kliničkom slikom”, rekao je ravnatelj Kudelić.

  (Hina) xskal ymć

Izvor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.