Uhićen zloglasni "nasmiješeni ubojica" koji je hladnokrvno likvidirao (i) Hrvata u Nizozemskoj

03.03.2019. 09:39:52

  PAO U PRAGU Najtraženiji srpski plaćeni ubojica, Čaba Der, dolijao je u petak navečer u Pragu, javljaju srpski mediji. Čaba Der, 39-godišnjak kojeg su mediji prozvali „nasmiješeni ubojica“ uhićen je na osnovu međunarodne tjeralice koju je za njim raspisale Srbija, Mađarska i Nizozemska. Sumnjiči ga se da je u posljednjih pet mjeseci ubio najmanje tri osobe. U srpnju 2018. ubio je Hrvata Ivana Serdarušića u jednom talijanskom restoranu u Nizozemskoj, a sve su snimile nadzorne kamere. Snimka pokazuje Čabu koji ušeta u restoran i hicima iz pištolja s prigušivačem puca Serdarušiću u glavu. Tjeralicu za njim raspisala je i mađarska policija koja ga sumnjiči za likvidaciju biznismena Laszla V. u rujnu prošle godine. Njega je hladnokrvno smaknuo na jednom parkingu u Budimpešti i to tako što ga je najprije natjerao da klekne, a potom mu pucao u glavu. Posljednje ubojstvo s kojim ga se povezuje dogodilo se 5. siječnja ove godine u Beogradu, na Banovom brdu, kada je smaknuo Nebojšu Markovića. I tada je identificiran pomoću snimaka nadzornih kamera. U medijima se spekuliralo da je Markovića smaknuo greškom jer je riječ o čovjeku kojim se policija nikad prije nije bavila. Nagađalo se da je zapravo njegova prava meta bio Aleksandar Š. koji živi u istoj zgradi kao i ubijeni Marković.   TKO JE ČABA?

Perika, pištolji, lažni dokumenti: Objavljeni detalji uhićenja zloglasnog ubojice

  Čaba Der uhićen je u petak oko ponoći na recepciji jednog praškog hotela. Bio je naoružan s dva pištolja, a kod njega su pronađeli lažni dokumenti i - perika. Prilikom uhićenja Čaba Der je bio naoružan s dva pištolja, a kod njega su, među ostalim, pronađeni lažni dokumenti, ali i oprema za maskiranje - perika i naočale. Prema pisanju medija Čaba je uhićen u praškom hotelu Amadeus u kojem je unajmio sobu prije 20 dana.

Iako je još 2004. godine bio osuđen na 14 godina zatvora zbog ugojstva Branislava Jelačića, za njega je hrvatska javnost doznala tek u kolovozu prošle godine, nakon što je ubio Hrvata Ivana Serdarušića u jednom restoranu u Amsterdamu. Sumnjiči ga se da je nakon tog ubojstva odradio još najmanje dva. U rujnu 2018. likvidirao je u Budimpešti Laszla V., a u siječnju ove godine u Beogradu je smaknuo Nebojšu Markovića. I to su ubojstvo snimile nadzorne kamere. Na snimci se vidi kako automobil staje uz Markovića koji je vadio stvari iz prtljažnika. Iz automobila izlazi Der, prilazi Markoviću i hladnokrvno ga likvidira. Kasnije se nagađalo da je Markovića vjerojatno ubio greškom, zamijenivši ga s jednim drugim čovjekom koji stanuje u istom ulazu. Alen Cigler, čovjek koji je vozio automobil iz kojeg je izašao Čaba Der i smaknuo Markovića, uhićen je nekoliko dana kasnije u Subotici. I on, baš kao i Čaba, ima višegodišnji zatvorski staž, a izašao je u listopadu 2018. godine. Čaba je 11. svibnja 2004. s četiri hica ubio Branislava Jelačića u novosadskom restoranu Marina. Čovjek koji je to ubojstvo naručio ubijen je 10 godina kasnije također u jednom restoranu. Ubojstvo po kojem je Der postao poznat i u Hrvatskoj bilo je ono s kraja srpnja prošle godine, kada je u talijanskom restoranu u Amsterdamu pred zgroženim gostima hladnokrvno ubio Serdarušića. I to su ubojstvo zabilježile nadzorne kamere. Ubojica je tada nosio kapu, torbu za prijenosno računalo i rukavice. Pištolj je bacio nedaleko od mjesta zločina. Njegovo se lice jasno vidjelo na snimci nadzornih kamera, a na mjestu zločina pronađen je i njegov DNK. Autor: S.Ve./Dnevnik.hr/Foto:Uhićen Čaba Der (Foto: Češka policija)

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.