Upućuju se dopisi 43-ici branitelja koji se nalaze na popisu Srbije

28.07.2016. 08:11:02

Ministar branitelja Tomo Medved izjavio je novinarima u srijedu da se ovih dana upućuju dopisi 43-ici hrvatskih branitelja koji se nalaze na popisu Srbije, prema srbijanskom Zakonu o nadležnosti za ratne zločine na području SFRJ. Popis koji je u Hrvatskoj zaprimljen 2011. godine dostavljen je u Ministarstvo branitelja i mi trenutno upućujemo dopise osobama koje se nalaze na tom popisu, kazao je Medved i ocijenio da je propust što se to nije učinilo onda kada su optužnice zaprimljene. Ako bi se pojavila bilo kakva nova optužnica, s Ministarstvom pravosuđa imamo dogovor da se te optužnice dostave Ministarstvu branitelja kako bi mogli pravovremeno izvijestiti osobe kojih se to tiče, dodao je. Medved je istaknuo da Ministarstvo branitelja s ostalim državnim tijelima traži pravne mogućnosti za pobijanje tih optužnica, koje su apsolutno neprihvatljive. Radi se o zakonu kojim si je Srbija dala ovlasti koje joj ne pripadaju, jer prema preuzetim obvezama u skladu s pristupom EU Srbija ne može imati nikakvu nadležnost nad hrvatskim braniteljima na teritoriju Hrvatske, ustvrdio je./h

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.