Ursula von der Leyen pozvala članice EU-a na odustajanje od dijela suvereniteta

16.09.2020. 12:55:00

U Europskom parlamentu prvi put svoj govor o stanju Europske unije održala je Ursula von der Leyen, predsjednica europske Komisije. Iznijela je svoju viziju oporavka EU-a i pozvala države članice da odustanu od dijela svog suvereniteta kako bi se financirao zajednički plan za oporavak.

S predsjednicom EK zastupnici raspravljaju o prioritetima EU-a za budućnost. Glavne teme su ulaganje u oporavak od posljedica epidemije koronavirusa, klimatska kriza, dugoročni proračun Unije, položaj EU-a u svijetu, migracije te nezaposlenost.

Ursula von der Leyen iznijela je svoju viziju kako EU iz zdravstvene i ekonomske krize ponovno podignuti na noge. Na prvo mjesto stavila je jačanje zdravstvenog sektora i u nacionalnim državama, ali na razini EU-a. Založila se za jačanje uloge Bruxellesa i osnivanje Europske biomedicinske agencije,

Predsjednica EK naglasila je kako su građani EU-a u ovoj krizi pokazali da su spremni odreći se dijela svojih sloboda kako bi zaštitili zdravlje drugih. To bi se trebalo postići i na državnom nivou - države članice trebale bi odustati od dijela svog suvereniteta kako bi se financirao zajednički plan za oporavak. Samo kroz očuvanje gospodarstva i radnih mjesta Europa će se oporaviti, poručila je Ursula von der Leyen. 

- Ljudi žele izlaz iz 'svijeta korone' iz krhkosti i neizvjesnosti. Spremni su za promjene i spremni su za dalje. Ovo je trenutak da Europa pređe put od ove krhkosti prema novoj vitalnosti, poručila je Ursula von der Leyen.

Izvor: HRT

Izvorni autor: dm/HRT/Olivier Hoslet/Pool via Reuters

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.