USKOK nastavio istragu protiv direktora MOL-a Hernadija

11.07.2013. 08:19:00

Protiv čelnika mađarskog MOL-a Zsolta Hernadija USKOK je nastavio istragu. USKOK je izvijestio da je nastavio istragu protiv čelnika MOL-a Zsolta Tamasa Hernadija, ranije osumnjičenoga da je podmitio bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ivu Sanadera u zamjenu za prepuštanje upravljačkih prava u Ini mađarskoj naftnoj kompaniji. Zbog primanja MOL-ovog mita, ali i ratnog profiterstva, Sanader je nepravomoćno osuđen na 10 godina zatvora, iako je poricao nedjela i tvrdio da je žrtva političkog progona. No, istraga protiv Hernadija je prekinuta u prosincu 2012. jer nije bio dostupan USKOK-u, a Mađarska ga je odbila ispitati o hrvatskim sumnjama pravdajući se nacionalnim interesima. >> Sindikat INAŠ: 'Projekt 'Postani poduzetnik' je lažan i MOL se tako rješava 2700 radnika' 'Kao razlog odbijanja udovoljenju zamolnicama USKOK-a mađarsko tužiteljstvo se opetovano pozivalo na zaštitu mađarskih nacionalnih interesa, uz obrazloženje da je, nakon pribavljanja mišljenja njihovog Ureda za zaštitu ustavnog poretka, zauzeto stajalište kako bi ispitivanje osumnjičenika štetno utjecalo na funkcioniranje MOL-a, a posredno i na gospodarsku i financijsku stabilnost Mađarske te da bi to kršilo interese nacionalne sigurnosti i predstavljalo prijetnju za sigurnost Mađarske', objavio je USKOK na svojoj internetskoj stranici. No, kada su ulaskom u Europsku uniju 'stvorene nove pretpostavke za osiguranje nazočnosti osumnjičenika tijekom istražnog postupka', USKOK je nadležnim mađarskim tijelima putem međunarodne pravne pomoći uputio 'zamolnicu za uručenje poziva za prvo ispitivanje osumnjičenika'. 'Ovisno o sadržaju odgovora nadležnih tijela Republike Mađarske na upućenu zamolnicu, odlučit će se o daljnjem postupanju u vezi mogućeg raspisivanja europskog uhidbenog naloga', ističu u USKOK-u. Zagrebački Županijski sud Sanadera je osudio u studenom prošle godine utvrdivši da je bivši hrvatski premijer u svom drugom mandatu primio pet milijuna eura od čelnika mađarske kompanije, iako je USKOK u optužnici tvrdio da je taj iznos dvostruko veći. Mađarski MOL vlasnik je 49,1-postotnog udjela u Ini, dok hrvatska država ima od 44,84 posto. Dioničarski ugovor s MOL-om Sanaderova je vlada izmijenila u siječnju 2009. nakon čega je došlo do promjene u upravljanju Inom. Među ostalim, izmjenama je utvrđeno da hrvatska strana u upravu nominira tri člana, kao i MOL koji usto postavlja i predsjednika Uprave. U slučaju izjednačenog broja glasova prevladavajući je glas predsjednika uprave, a izmjenama su u upravljačku strukturu uvedeni i izvršni direktori. Mnogi su mediji i analitičari isticali da bi presuda Sanaderu, postane li pravomoćna, mogla biti temelj za reviziju ugovora. (Hina) Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.