Ustavnost referendumskog pitanja ćirilice u Vukovaru riješit će se prije ljetne stanke?

20.06.2014. 20:10:47

"Osobno ću se, uz pretpostavku da je prikupljen dovoljan broj potpisa, založiti da se saborskom plenumu predloži da od Ustavnog suda zatraži ocjenu ustavnosti predloženog referendumskog pitanja", rekao je predsjednik Odbora za ustav Peđa Grbin.

Sudeći po najavama iz saborskog Odbora za Ustav i Vlade, Sabor bi prije ljetne stanke od Ustavnog suda mogao zatražiti ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja predloženog u sklopu referendumske inicijative Stožera za obranu hrvatskog Vukovara. Taj je stožer Saboru još u prosincu predao više od 650 tisuća potpisa kojima su građani zatražili raspisivanje referenduma na kojem bi birači odlučili jesu li za to da pravo na ravnopravnu službenu uporabu svog jezika i pisma manjine stječu u sredinama u kojima čine više od 50 posto, umjesto sadašnje jedne trećine ukupnog stanovništva.

"Čim dobije podatke od Vlade je li prikupljen dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma, Odbor će razmotriti taj dopis, a osobno ću se, uz pretpostavku da je prikupljen dovoljan broj potpisa, založiti da se saborskom plenumu predloži da od Ustavnog suda zatraži ocjenu ustavnosti predloženog referendumskog pitanja", rekao je Hini predsjednik Odbora za ustav Peđa Grbin.

Ministar uprave Arsen Bauk potvrdio je da su potpisi na referendumsku inicijativu o dvojezičnosti već provjereni, a očekuje da će o tome svoj zaključak Vlada donijeti na sjednici za dva tjedna.

Na pitanje zašto je provjera potpisa trajala tako dugo, s obzirom da ju je Odbor za Ustav zatražio još početkom travnja, Bauk je objasnio da je Agencija za podršku informacijskim sustavima (APIS) imala druge prioritete, budući da su se u međuvremenu održali izbori za Europski parlament, na kojima su prvi puta pravo glasa imali i građani bez hrvatskog državljanstva.

"Čim su završili taj posao, u APIS-u su pristupili provjeri potpisa na referendumskoj inicijativi i taj posao završili relativno brzo", rekao je Bauk.

  • Autor: hina/Dnevno.hr
  • Photo: Dusko Marusic/PIXSELL
Izvorni članak možete pogledati OVDJE  

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.