Valentin Ćorić uporan: Odvjetnici zatražili od suda u Haagu ukidanje zabrane procesa protiv Manolića

06.05.2019. 09:05:05

Odvjetnik Dražen Plavec, uime Valentina Ćorića, podnio je Haaškom sudu zahtjev u povodu zabrane nastavka privatne tužbe Ćorića protiv Josipa Manolića. Podsjećamo, Ćorić je podnio privatnu tužbu protiv Manolića zbog kleveta izrečenih u knjizi bivšega visokorangiranog dužnosnika UDBA-e ali je Haaški sud naredio obustavu toga procesa jer je Ćoriću zabranjen bilo kakav kontakt sa svjedocima iz predmeta “Prlić i drugi”, piše Večernji list BiH. Nakon što je Ćorić zatražio da haaški suci ukinu dio zabrana koje su mu izrečene, reagiralo je haaško tužiteljstvo i usprotivilo se tome. U konačnici je Sud naredio “stand by” situaciju do donošenja konačne odluke. Novi dopis Odvjetnik Plavec u novom dopisu haaškim sucima zatražio je odbacivanje teza koje je iznijelo Tužiteljstvo te brisanje odrednica koje sprječavaju Ćorića da završi privatnu tužbu protiv Manolića koja je podnesena još prije četiri godine. Naglašeno je kako je Ćorić prva osoba koju je Haag pustio na prijevremenu slobodu, a istodobno mu je izrečeno čak 10 zabrana i ograničenja. Nitko do sada u istim slučajevima nije dobio nijednu. Zašto je Haag baš odlučio Ćoriću nametnuti dodatne uvjete, nije poznato. Ali se zato kroz ove slike može vidjeti odnos Suda u Haagu prema osuđenim Hrvatima. Takav odnos na snazi je od samog početka procesa protiv “šestorke”. Kada će haaški suci donijeti odluku o ovome pitanju, još nije poznato. U međuvremenu su se oglasile i odvjetničke komore u Nizozemskoj koje su poručile kako je donošenje ovakve odluke jasno kršenje prava Valentina Ćorića, ali i kršenje odrednica međunarodnog prava. Izgleda kako je svima osim haaškim sucima jasno kako je daljnje sankcioniranje Ćorića bez ikakve osnove te kako se čak izašlo iz pravnih okvira u tim naporima. Inače, Manolić je u svojoj knjizi naveo kako je Ćorić najavio da će prokazati postojanje dvostruke linije zapovijedanja u Herceg Bosni i Hrvatskom vijeću obrane te kako će pokazati da je Tuđmanova vladavina bila protkana fašizmom. Ćorić je jasno odbacio takve navode i poručio kako nikada nije razmišljao na takav način te kako mu nije poznato odakle Manoliću takve ideje. Svakako bi bilo zanimljivo vidjeti konačno odluku u tužbi Ćorića protiv Manolića, ali Haaški sud odlučio je to onemogućiti. O razlozima takvog postupanja može se samo špekulirati. Razum i logika Ipak, odvjetnik Plavec prije nekoliko dana poručio je kako očekuje da će haaški suci poslušati glas logike i razuma, vratiti se u pravne okvire i donijeti odluke koje su ispravne i zakonite. Ipak, s obzirom na to da je Haaški sud u prošlosti često donosio odluke koje nisu bile razumne, a još manje logične, veliko je pitanje što će u končanici biti s Ćorićevim zahtjevom za ukidanje zabrane i nastavkom tužbe protiv Manolića . Također, postavlja se pitanje kako je moguće da Haaški sud suspendira jedan sudski proces u Hrvatskoj? I zašto Hrvatska šuti na očito rušenje suvereniteta pravosuđa ove države. hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.