VELIKA OPASNOST ZA SVE HRVATSKE! Izgovorena bolna istina: Jeste li svjesni onoga što vas čeka?

18.01.2020. 15:45:00

„Za primjenu Zakona o zdravstvenoj zaštiti (ZZZ) koji je stupio na snagu prije godinu dana trebalo je četrdeset podzakonskih akata, a šest ih je jedva stupilo na snagu.

Svi rokovi su istekli, provođenje zakona opstruira, a primarna zdravstvena zaštita sve više propada ", rekao je na konferenciji za novinare predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić. Njegova kolegica, potpredsjednica HLK-a, dr. Vikica Kroko, upozorila je da broj obiteljskih liječnika u PZZ-u posljednjih godina opada. S 2359 liječnika njihov se broj smanjio za 130 u posljednje tri godine, a 628 obiteljskih liječnika odlazi u mirovinu u pet godina. Specijalizaciju će završiti tek 185. Statistički podaci također pokazuju da mreži PZZ nedostaje više od 230 timova, od kojih je 117 u obiteljskoj medicini, u ginekologiji 61, a u pedijatriji 53. Svako deveto predškolsko dijete nema pedijatra.

"Čak 628 liječnika PZZ-a imaju starije od 60 godina, a 151 osobe starije od 65 godina", upozorila je Ines Balint, napominjući da problem raste, zbog neusvajanja Zakona o zdravstvenoj zaštiti. U samo tri koprivničko-križevačke, međimurske i osječko-baranjske županije zakon je moguće provoditi, dok se u ostalim ne primjenjuje, točnije onemogućuje liječnicima da rade kao privatnici.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Daily/Foto: Wikimedia

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.