Velike gužve na biralištima u BiH. U Mostaru je bilo i verbalnih sukoba, intervenirali specijalci

11.01.2015. 14:11:33

GONG je izvijestio kako su gužve na 15 biračkih mjesta u BiH od čega 10 u Mostaru Kao što se i očekivalo u drugom krugu predsjedničkih izbora odaziva se puno više birača. Tako se na svim biralištima pojavilo više građana, nego u prvom krugu o čemu svjedoče i službene brojke Državnog izbornog povjerenstva po kojima je do 11.30 sati glasovalo gotovo 330.000 birača više. Posebno su velike gužve na biralištima zabilježene u BiH, odnosno Mostaru. Hrvatski državljani u Bosni i Hercegovini danas glasuju na 15 biračkih mjesta u četiri grada. Unatoč većem odzivu nego u prvom krugu izbora u Sarajevu, Tuzli i Banja Luci nisu zabilježene gužve ili drugi problemi. Međutim, situacija u Mostaru bila je znatno drugačija. Deset biračkih mjesta u Mostaru očito nije dovoljno za normalno glasovanje birača s cijelog prostora Hercegovine. Od jutarnjih sati pred nekim biračkim mjestima stvoreni su veliki redovi birača. Čekalo se satima, a u takvoj situaciji bilo je i manjih verbalnih incidenata između njih. Intervenirala je i policija koja je umjeravala promet te pomagala da sve prođe u najboljem redu. Većina građana nije krila ogorčenje ovakvim načinom organizacije glasovanja, odnosno činjenicom da nije predviđen veći broj mjesta za glasovanje. Prema izjavama očevidaca intervenirali su i specijalci koji prijete silom. Član predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda i predsjednik HDZ­-a BiH, Dragan Čović, koji je glasovao u Mostaru, također je skrenuo pozornost na nedovoljan broj biračkih mjesta u BiH. - Kada bi se realiziralo samo ovo što su obećali u kampanjama isučeljavanjima mi bismo mogli doći u priliku da više nikad ne glasujemo u ovolikim redovima i da ovoliko ljudi čeka. Ako se već glasuje, onda se treba glasovati u ambijentu u kojem ćemo se osjećati kao ljudi, a ne da imamo jedno glasačko mjesto za Mostar, za zapadnu Hercegovinu i Livno. Ja mislim da će se to već desiti na sljedećim izborima, kazao je Čović, koji smatra da glasovi bh. Hrvata neće biti presudni za ishod izbora u Hrvatskoj. ­ U Bosni i Hercegovini u prvom krugu za predsjedničke izbore u Republici Hrvatskoj glasovalo je 7.369 birača. Izvorni članak možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.