VELIKO RAZOČARENJE ZA HRVATSKI NAROD! Obitelji nestalih tuguju: Ratni zločinci ‘nedostupni’! ‘Teško će biti da saznamo istinu!’

17.11.2021. 16:16:00

Za dva dana u Vukovaru će se, kolonom sjećanja, obilježiti trideseta godišnjica pada grada heroja. Nažalost, nakon svih tih godina, još uvijek je nerazjašnjena sudbina mnogih nestalih branitelja i civila, a ni svi zločinci nisu procesuirani.

O tome su U mreži Prvog govorile državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Andrea Metelko Zgombić, zamjenica glavne državne odvjetnice Jasmina Dolmagić i predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir.

Alvir je izrazila nezadovoljstvo činjenicom da čelnici JNA još uvijek nisu odgovarali za zločine. Kaže kako bi eventualna presuda mogla donijeti katarzu u smislu suočavanja Srbije kao slijednice Jugoslavije i vojske Srbije kao sljednice JNA. 

“Svi želimo da oni priznaju agresiju na RH, ali teško će biti da saznamo istinu o nestalima”, rekla je.

“Šljivančanin je dobio premalo”

Dotakla se i presude Veselinu Šljivančaninu i masakra na Ovčari. 

“Kazna za Veselina Šljivančanina je premala i ona je bila veliko razočaranje za obitelji pogubljenih na Ovčari, ali i za cijeli hrvatski narod. U tom kontekstu treba promatrati i optužnicu koju je RH podignula, a koja je bila prepuna netočnih podataka kada govorimo o imenima i mjestima stradavanja. Sama optužnica takva kakva je nije bila održiva”, rekla je.

Ipak, dodaje kako bi obitelji najviše utješilo da saznaju gdje su njihovi najmiliji.

Optužnica protiv vrha JNA

Na pitanje što je s optužbom koja je pokrenuta protiv vrha JNA, prije 19 godina, Dolmagić je rekla kako bi prvo željela reći da ima razumijevanje za razočaranje obitelji žrtava i nestalih. 
“Ovaj je predmet samo jedan od predmeta koji se odnosi na ratne zločine počinjene na području istočne Slavonije i vukovarskog područja gdje je podignuta optužnica protiv JNA. Optužnica protiv vojnog vrha JNA ima još, naglasila je i dodala kako su optužene osobe hrvatskom pravosuđu bile nedostupne. Državno odvjetništvo je podignulo optužnicu koja je pred sudom, a Hrvatska do prije 5 godina nije sudila u odsutnosti”, rekla je zamjenica glavne državne odvjetnice Jasmina Dolmagić. 

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: N.K./Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.