VIDEO: POD ZELENOM BERETKOM

19.05.2018. 08:15:25

18. svibnja 1991. osnovana je temeljem zapovijedi tadašnjeg zamjenika ministra, a kasnije ministra obrane, Gojka Šuška specijalna postrojba Ministarstva obrane bojna „Zrinski“. To je bila jedna od najelitnijih postrojbi Hrvatske vojske u Domovinskom ratu, a njeno geslo bilo je „Viribus unitus“ („Ujedinjenim snagama“) koje je na kraju i dovelo hrvatski narod do pobjede u Domovinskom ratu. U hrvatskom narodu ostala je u pamćenju i poznatija je pod imenom „zelene beretke“. Prvi zapovjednik bojne bio je general Ante Roso, a drugi general Milenko Filipović. Predsjednik Franjo Tuđman donio je 25. veljače 1994. godine zapovijed o ustrojavanju 1. hrvatskog gardijskog zbora, združenu postrojbu višenamjesnog karaktera koja je postala najelitnija postrojba Hrvatske vojske - 1. hrvatski gardijski zdrug. Zapovjednik Zdruga bio je Milenko Filipović a zamjenik zapovjednika bio je Ante Šaškor (od Omiša) , koji je bio izvanredan vođa i naročito voljen kod vojnika zbog radi svojeg dobrog i jakog karaktera. Okosnicu zdruga činila je dotadašnja specijalna postrojba Ministarstva obrane bojna "Zrinski", a u njega su ušle i 8. lako-jurišna brigada vojne policije te specijalna postrojba glavnog stožera hrvatske vojske - bojna "Matija Vlačić". Prvi hrvatski gardijski zdrug u svom je sklopu integrirao raznovrsne vojne formacije: imala je padobransku bojnu, oklopno-mehaniziranu bojnu, postrojne za elektronska djelovanja, te je uz Hrvatsko ratno zrakoplovstvo imao vlastite transportne helikoptere. Svi su pripadnici te visokoprofesionalne, elitne jedinice, sudjelovali u najpresudnijim bitkama Domovinskog rata. Tijekom 2000. godine Prvi hrvatski gardijski zdrug je priključen novoustrojenoj 350. obavještajnoj brigadi i Bojni za specijalna djelovanja gdje je kasnije pri preustroju ugašen. Pravni sljednik 1. HG Zdruga je Počasno-zaštitna bojna. Ponešto o zapovjedniku : Gen.Miljenko Filipović http://tomislavcity.com/index.php/tem... Siniša Kulundžić [embed]https://www.youtube.com/watch?v=g0xUu-dWXSk[/embed]

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.