VIDEO: Predaja potpisa GI Narod odlučuje Hrvatskom saboru

13.06.2018. 12:18:12

Građanska inicijativa Narod odlučuje koja je dva tjedna prikupljala potpise za izmjenu Ustava predat će danas Hrvatskome saboru Zahtjev za raspisivanje referenduma za pravedniji izborni sustav. Njezini članovi okupit će se u povorku ispred kule Lotrščak i uputiti na Trg svetog Marka, gdje će govoriti predstavnici Organizacijskog odbora. GI Narod odlučuje traži promjenu članka 72. Ustava RH te dodavanje članka 72.a, pa tako i sam zahtjev za referendumom ima dva pitanja. “Dragi volonteri i podupiratelji – pozivamo vas da u srijedu 13. lipnja 2018. zajedno s nama sudjelujete u predaji Zahtjeva za raspisivanje referenduma za pravedniji izborni sustav i potpisnih knjiga Hrvatskome saboru! Pozivamo sve vas da se na ovaj radosni događaj odazovete u što većem broju te zajedno sa svojim obiteljima i prijateljima dođete u srijedu, 13. lipnja na Markov trg u Zagrebu kako bismo zajedno – predajom više od 800 000 potpisa za oba referendumska pitanja Hrvatskom saboru – jasno izrazili volju naroda koji želi bolji i pravedniji izborni sustav.” – napisali su organizatori na facebook-stranici GI Narod odlučuje. Program: 12.00 sati – okupljanje povorke ispred kule Lotrščak 12.15 sati – volonteri kreću prema Trgu svetog Marka 12.30 sati – govori članova Organizacijskog odbora na Trgu svetog Marka 12.45 sati – ulazak u Sabor: koordinatori unose potpisne knjige 13.00 sati – Organizacijski odbor predaje Zahtjev za raspisivanje referenduma za pravedniji izborni sustav predsjedniku Hrvatskoga sabora gospodinu Gordanu Jandrokoviću Izjave za medije predviđene su tijekom trajanja navedenog programa te u zgradi Hrvatskoga sabora nakon predaje Zahtjeva za raspisivanje referenduma za pravedniji izborni sustav. Podsjetimo, Prvo referendumsko pitanje odnosi se na promjene izbornog sustava definiranog u članku 72. tako da se smanji broj saborskih zastupnika sa sadašnjih 100-160 na 100-120, da se na izborima umjesto jednog može zaokružiti tri preferencijska kandidata, da izborne jedinice prate granice županija, da se izborni prag smanji s pet na četiri posto te da birači mogu, osim izlaskom na birališta, glasovati i dopisnim i elektroničkim putem. Drugo referendumsko pitanje odnosi se na zastupnike nacionalnih manjina i to tako da oni odlučuju o svim pitanjima iz nadležnosti Hrvatskoga sabora, osim o povjerenju Vladi i donošenju državnog proračuna. Za prvo pitanje prikupljeno je 397.024 potpisa i za drugo pitanje 390.189 potpisa građana.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.