Vinkovci: prvi put obilježen Dan hrvatskih branitelja toga grada

30.05.2016. 17:29:46

POČAST HEROJIMA Pomalo je i tragično da je moralo proći čak 25 godina od Domovinskog rata da Vinkovci, koji su jedan od hrvatskih gradova najteže stradalih u agresiji 1991. godine, tek sada dobiju Dan hrvatskih branitelja, rekao je Čutura Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno Spomen križa na vinkovačkom Gradskom groblju, misom zadušnicom u Župnoj crkvi sv. Euzebija i Poliona te svečanom akademijom u Gradskom kazalištu Joze Ivakića, u Vinkovcima je u ponedjeljak prvi put obilježen Dan hrvatskih branitelja grada Vinkovaca.

"Možemo biti ponosni na sve branitelje Grada Vinkovaca koji su se od prvog dana aktivno uključili u obranu Hrvatske i dali golemi doprinos borbi za samostalnot i nezavisnost", poručio je vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić dodajući kako su vinkovački branitelji, osim što su sudjelovali u obrani svoga grada, prošli gotovo i sva hrvatska ratišta. Po njegovim riječima, posebice je važno prisjetiti se svih onih branitelja čija se imena još uvijek nalaze na popisu zatočenih i nestalih osoba iz Domovinskog rata.

 "Vinkovčani su se sa srcem i aktivno uključili od prvog dana u obranu Domovine, sudjelovali odmah na početku rata u obrani Vukovara gdje su mnogi izgubili živote ili bili ranjeni", podsjetio je Karlić dodajući kako je u obrani Hrvatske u Domovinskom ratu sudjelovalo oko 10.000 vinkovačkih branitelja. Po riječima Ivice Čuture, ratnog zapovjednika 6. satnije treće gradske bojne Vinkovci koja je kasnije ušla u sastav 109. vinkovačke brigade, iako i među hrvatskim braniteljima, kao i ostalim hrvatskim građanima, postoji puno nezadovoljstva i razočarenja stanjem u Hrvatskoj, branitelji su svjesni da samo zajedništvom možemo ići naprijed te se zalažu za svehrvatsko zajedništvo u cilju napretka hrvatske države. "Pomalo je i tragično da je moralo proći čak 25 godina od Domovinskog rata da Vinkovci, koji su jedan od hrvatskih gradova najteže stradalih u agresiji 1991. godine, tek sada dobiju Dan hrvatskih branitelja", ocjenio je Čutura. Program obilježavanja Dana hrvatskih branitelja grada Vinkovaca počeo je jutarnjom budnicom članova moto klubova iz Vinkovaca gradskim ulicama i okupljanjem sudionika obilježavanja na Trgu bana Josipa Šokčevića s kojega su se branitelji i ostali građani u mimohodu uputili do Gradskoga groblja gdje su položili vijence i zapalili svijeće. Navečer će na Trgu bana Josipa Šokčevića bit održan koncert Tamburaškog sastava “Sinovi ravnice”. Odluku o proglašenju 30. svibnja Danom hrvatskih branitelja grada Vinkovaca donijelo je Gradsko vijeće Grada Vinkovaca u ožujku ove godine na prijedlog braniteljskih i stradalničkih udruga iz Domovinskog rata grada Vinkovaca, a na inicijativu vinkovačkog Ogranka UDVDR-a.  Obilježavanjem se podsjeća na  zasluge i žrtvu u Domovinskom ratu pripadnika Samostalne vinkovačke satnije, Specijalne jedinice policije, 109. brigade ZNG-a, HOS-a, 3. i 5. gardijske brigade, 11 domobranske pukovnije, redarstvenih snaga te drugih postrojbi u kojima su Vinkovčani branili Hrvatsku.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.