Vukovarski branitelj koji je razbio ploču: dobio sam optužnicu "hr hitro"

29.10.2013. 16:38:06

Vukovarski-branitelj-koji-je-razbio-plocu-dobio-sam-optuznicu-hr-hitro_article

VUKOVAR- Dopredsjednik Udruge maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata Enver Arnautović potvrdio je danas novinarima da je poštom primio optužni prijedlog vukovarskoga Općinskog suda zbog sudjelovanja u prosvjedu u Vukovaru 2. rujna, kada su razbijene dvojezične ploče postavljene na neke državne institucije, a u naguravanju s policijom ozlijeđeno je i nekoliko policajaca.

"Ovakve optužnice ja zovem 'hr hitro' jer je odvjetništvo tako brzo reagiralo, a optužnice za zločine počinjene u Domovinskom ratu nad silovanim ženama i ubijenim braniteljima još stoje u nečijim ladicama", rekao je Arnautović priznavši da je 2. rujna "uzeo čekić i došao pred Poreznu upravu" te razbio ploče. Pošto je uhićen, priznao je što je učinio, rekao je, dodajući kako je spreman ići i u zatvor i platiti razbijene ploče.

Govoreći o razlozima zbog kojih je razbio ploče, naveo je mnogobrojna zlodjela koja su 1991. godine počinjena nad Vukovarom, a hrvatskome premijeru Zoranu Milanoviću zamjera što, kako je rekao, nije svjestan koliko je stratišta te godine bilo u Vukovaru, a neka od njih bila su i u zgradama na koje se stavljaju dvojezične ploče.

Istaknuo je kako su, osim njega, optužnim prijedlogom za događaje 2. rujna u Vukovaru, obuhvaćeni i Igor Smolčić, Ivica Staničić i Zvonimir Kološnjaj. Arnautović je novinarima pokazao optužni prijedlog kojim ga se tereti za kaznena djela protiv javnog reda prisilom prema službenoj osobi, izazivanje nereda te uništavanje i oštećenje tuđe stvari.

"Državno odvjetništvo za nas četvoricu predlaže kazne zatvora od jedne do dvije godine", rekao je Arnautović te ocijenio kako je u Hrvatskoj "normalno ubiti dva čovjeka i dobiti manju kaznu nego razbiti ploču postavljenu na stratište".

Oko 200 prosvjednika okupljenih oko Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara 2. rujna suprotstavilo se postavljanju dvojezičnih ploča na državne institucije u Vukovaru. Svih pet ploča s latiničnim i ćiriličnim natpisom silom je uklonjeno sa zgrada Porezne uprave, Policijske postaje te Ureda državne uprave. U naguravanju građana i policije, koja je živim zidom pokušala sačuvati tek postavljene ploče, lakše su ozlijeđena četvorica policajaca.

O optužnom prijedlogu protiv Envera Arnautovića, Igora Smolčića, Ivice Stanišića i Zvonimira Kološnjaja trebalo bi biti riječi i na konferenciji za novinare Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara najavljenoj za večeras u 18 sati.

(Hina) B.P.

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.