VUKOVARSKI BRANITELJI KONAČNO DOČEKALI ZASLUŽENO PRIZNANJE

16.06.2014. 09:52:51

23.Obljetnica brigade koja je započela obranu Vukovara Samo pet naših pripadnika nije ranjeno ili završilo po logorima, rekao je predsjednik Udruge branitelja 4. Bojne vukovarske 3. Brigade HV-a Pero Perić Izaslanik predsjednika RH Ive Josipovića, vukovarski branitelj Nikica Burić Samoborac, dodijelio je danas preživjelim pripadnicima 4. bojne 3. Vukovarske gardijske brigade odlikovanje Nikola Šubić Zrinski. Odluku predsjednika o odlikovanju pročitao je Vlado Marić, predsjednik Savjeta za hrvatske branitelje u Uredu predsjednika RH. Zajedno sa Marićem, svečanosti i polaganju vijenaca, kao izaslanstvo Ureda predsjednika nazočili su savjetnici, Vinko Kovačić i Petar Bajan. Jedno od najvećih odlikovanja u Hrvatskoj ovoj postrojbi dodijeljeno je radi iznimnog doprinosa u Domovinskom ratu. Polaganjem vijenaca na Memorijalnom groblju kao i dodjelom odlikovanja obilježena je i 23. obljetnica osnutka ove postrojbe koja se posebno iskazala tijekom obrane Vukovara 1991. godine. – Ova Bojna je osnovana u Vukovaru gdje je gotovo cijela izginula. Bojna je ukupno imala 306 pripadnika od čega nas 165 prilikom osnivanja. Tijekom obrane Vukovara 85 pripadnika brigade je smrtno stradalo, a samo pet naših pripadnika nije ranjeno ili završilo po logorima, rekao je o ulozi postrojbe tijekom Domovinskog rata predsjednik Udruge branitelja 4. Bojne vukovarske 3. Brigade HV-a Pero Perić koji je u vremenu od 15. kolovoza do 2. rujna obnašao i dužnost zamjenika zapovjednika obrane Vukovara. Dodao je i kako je brigada osnovana u lipnju 1991. te da su tijekom obrane Vukovara ranjeni pripadnici na sebe preuzimali sve borbene zadatke. – Samo u vremenu od 18. kolovoza do 2. rujna pripadnici naše brigade su srušili tri vojna zrakoplova i uništili desetak oklopnih vozila. 24 kolovoza srušili smo dva vojna zrakoplova i od toga dana i službeno je počeo rat u Vukovaru. Radi svega učinjenoga smatramo da ova brigada ima svoje zaslužno mjesto u hrvatskoj povijesti, istakao je Perić koji je najavio niz aktivnosti kako bi djela brigade zauvijek ostala u sjećanju. U planu je da do 25. obljetnice osnutka brigade svi njeni pripadnici dobiju odlikovanja. Planira se i postavljanje spomenika u Vukovaru kao i izdavanje monografije u kojoj bi svaki od preživjelih pripadnika brigade govorio o svojim sjećanjima i uspomenama iz rata. H.D/Braniteljski portal

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.