ZAHTJEV SABORU: Branitelji traže zabranu komunistčkih simbola

11.07.2017. 09:13:23

Koordinacija braniteljskih i stradalničkih udruga iz Domovinskog rata grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije, uz potporu ostalih koordinacija i braniteljskih udruga, predala je zahtjev za donošenje odluke Hrvatskog sabora za osudu zločina, zabranu simbola bivšeg komunističkog režima te otvaranje svih arhiva bivšeg sustava.
Ivan Turudić, predsjednik splitsko-dalmatinske podružnice Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, na konferenciji za novinare ispred zgrade Sabora kazao je da je taj zahtjev predan Saboru kako bi on raspravio i osudio zločine jugoslavenskog totalitarnog režima i kako bi zabranio javnu uporabu njihovih simbola.
Pozvao je Srpsko narodno vijeće i Savez antifašističkih boraca da se umjesto proslave “ustanka” 27. srpnja pridruže proslavi državnog blagdana Dana antifašističke borbe, 22. lipnja. Poručio je i “kako je potrebno osloboditi hrvatsko društvo od podjela kako bi se konačno sva energija usmjerila na gospodarski rast i bolji život svih nas”. Koordinacija je pružila i potporu ideji predsjednika Vlade Andreja Plenkovića o osnivanju Povjerenstva za suočavanje s prošlošću, naglasio je Turudić. Današnjoj inicijativi Koordinacije braniteljskih udruga iz Domovinskog rata Splita i Splitsko dalmatinske županije potporu je dalo i nekolicina saborskih zastupnika, HDZ-ovi Petar Škorić Stiv Culej te nezavisni Željko Glasnović i Ivica Kirin.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.