Zapovjednik srpskih teritorijalaca pod istragom za ratni zločin u Antinu

08.11.2013. 21:46:52

Zapovjednik-srpskih-teritorijalaca-pod-istragom-za-ratni-zlocin-u-Antinu_article

OSIJEK- Zbog sumnje da je odgovoran za ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika pokrenuta je istragu protiv srbijanskog državljanina Dragomira Petkovića bivšeg zapovjednika teritorijalne obrane pobunjenih Srba na istoku Slavonije.

Ne navodeći ime osumjičenog osječko Županijsko državno odvjetništvo smatra da je Petković, koji je nedostupan hrvatskom pravosuđu, odgovoran za ubojstva 25 civila i dva člana kriznog stožera mjesta Antin te neazkonita uhićenja, fizička i psihička zlostavljanja još 16 civila.

 Tužiteljstvo tvrdi da je Petković nedjela koja mu se stavljaju na teret počinio od rujna 1991. do svibnja 1992. godine, u Antinu, tijekom oružanih napada JNA, dobrovoljaca iz Srbije te dijela pobunjenog lokalnog srpskog stavovništva kao zapovjednik štaba teritorijalne obrane Markušica i okolnih mjesta Antinska Mlaka, Ostrovo, Gaboš, Palača i Podrinje.

Tereti ga se da je, protivno pravilima međunarodnog ratnog i humanitarnog prava, znajući da pripadnici teritorijalne obrane i dobrovoljci iz Srbije nezakonito postupaju prema lokalnom stanovništvu nije poduzeo ništa da se takva postupanja spriječe i kazne, a pri nekim zločinima je navodno i osobno sudjelovao.

 U priopćenju tužiteljstva navode se i inicijali te godišta svih ubijenih civila i članova kriznog stožera Antina, kao i inicijali uhićenih i zlostavljanih.

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.