Zašto Sabor puna dva tjedna neće zasjedati?

20.10.2020. 09:54:00

Hrvatski sabor je u petak, kada je, unatoč brojnim kritikama, prihvatio izvješće pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i pravobraniteljice za djecu, završio svoju prvu jesensku sjednicu te je odredio dvotjednu stanku u radu. Rad će nastaviti 4. studenog, kada će započeti nova sjednica.

Zbog čega sabor u poprilično izvanrednim okolnostima u zemlji prestaje raditi na čak dva tjedna?

Pitanje je to koje su postavili mnogi zastupnici, ponajprije oni iz Mosta i Domovinskog pokreta. Tako je, među ostalim, upozoreno da premijer Saboru još uopće nije dostavio izvješće o radu Vlade u ovoj godini, koje Sabor treba prihvatiti ili odbaciti.

Druga sjednica počet će za dva tjedna aktualnim prijepodnevom, a na njezinom dnevnom redu trebalo bi. među ostalim, biti Plenkovićevo izvješće o radu vlade, rebalans proračuna za 2020. i proračun za 2021.

Plenković je ukinuo parlamentarizam na dva tjedna

“Još jednom izražavam žaljenje što ni ostali saborski zastupnici zbog prisilne stanke neće moći raditi posao za koji su izabrani, iako nemaju koronu, jer je tako odlučio Andrej Plenković, ukinuvši na sljedeća dva tjedna parlamentarizam u Hrvatskoj.” – poručio je iz samoizolacije čelnik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro.

Saborska zastupnica Mosta Marija Selak Raspudić je istaknula: “Dvotjedna saborska stanka uvodi se u vrijeme kada je nužno da Hrvatski sabor radi, obzirom na okolnosti u kojima se nalazimo i kada je dužnost zastupnika govoriti u ime naroda koji se nalazi u nezavidnoj situaciji. Pandemija, posebne okolnosti rada škola, zdravstva, mjere stožera, prosvjedi ugostitelja, prijevoznika, ekonomska kriza, težak položaj obrtnika, malih poduzetnika … sve su to važni razlozi za rad sabora. Očito se time želi pod tepih gurnuti sve ono što je mjesecima svima vidljivo, a to je da cure posljednji sati za moratorij na ovrhe, na koljenima su ugostitelji, obrtnici, mali poduzetnici, otežano je funkcioniranje cijelog društva. Na ovaj način ušutkavaju se građani u čije ime saborski zastupnici govore. Smatramo da sabor mora nastaviti s radom”, rekla je Selak.

Napomenula je kako je izostalo i uobičajeno izvješće o radu Vlade, koje predsjednik Vlade obično iznese na početku jesenskog zasjedanja, a do sada ga Plenković nije iznio, a izvjesno je da zbog dvotjedne stanke ni neće, barem do polovice studenog.

Saborski zastupnik Nino Raspudić je istaknuo kako dvotjedna saborska stanka slijedi iako na dnevnom redu stoje važna izvješća, od izvješća predsjednika Vrhovnog suda o stanju sudbene vlasti, izvješća DORH-a o radu državnih odvjetništava, do izvješća o radu povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa. Na dnevnom redu je ukupno 8 zakona Mosta, od toga 5 zakona zastupnika Mira Bulja, te važan Mostov prijedlog zaključka o izvješću Vlade RH o radu stožera civilne zaštite.

“Dvotjednu stanku mi ne želimo i smatramo da Sabor mora raditi u gorućoj situaciji. Nama je rad sveden na jednu četvrtinu i sada ćemo dva tjedna biti potpuno ušutkani. Moglo se pronaći rješenje i da saborski zastupnici budu prisutni u Hrvatskom saboru jer zastupaju građane koji su ih izabrali i važno je da zastupaju njihove interese, a ne da tri četvrtine kluba ne smije biti u sabornici. Dvostrukim mjerilima se stalno manipulira. Dok je saborski zastupnik Hrebak bio dovučen u sabor iako je bio u samoizolaciji, danas je zastupnicima Bulju i Grmoji rečeno da ne dolaze u sabor jer je jedan zastupnik zaražen koji je s njima sjedio u istoj prostoriji na odboru”, rekao je Raspudić.

Što poručuju vladajući?

HDZ-ov Branko Bačić kazao je kako je ustavna odredba da jesensko zasjedanje Sabora traje od 15. rujna do 15. prosinca i da se u tom periodu u pravilu održavaju “dvije sjednice Sabora s obveznom stankom između dvije sjednice”, prenio je N1.

“Hrvatski sabor redovito zasjeda dva puta godišnje: prvi put, između 15. siječnja i 15. srpnja i drugi put, između 15. rujna i 15. prosinca.” – stoji u Ustavu Republike Hrvatske. Dvotjedna stanka se u Ustavu ne spominje.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Mihaela Tikvica/Foto: fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.