ZLOČIN PROTIV ČOVJEČNOSTI Podignuta optužnica protiv 15 bosanskih Srba - mučili, silovali i ubili više od 150 civila!

12.12.2014. 19:52:53

Nakon ubojstva više od 150 osoba bošnjačke nacionalnosti, među kojima je bilo žena, djece i staraca, preživjelo stanovništvo je zarobljeno i nezakonito zatočeno u logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje. Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u petak je podignulo optužnicu za zločine protiv čovječnosti protiv petnaest pripadnika ratnog sastava vojske i policije bosanskih Srba koje tereti za sudjelovanje u ubojstvu više od 150 civila bošnjačke nacionalnosti uključujući ubojstva 29 žena i djece, izjavio je u Sarajevu glasnogovornik bosanskohercegovačkog državnog tužiteljstva Boris Grubešić. Optužnica se odnosi na zločine počinjene 1992. godine na području općine Prijedor kada su samoproglašene vlasti bosanskih Srba provele kampanju masovnog entičkog čišćenja tog dijela BiH i progona bošnjačkog i hrvatskog stanovništva. Petnaestorica optuženih, koji su ranije uhićeni i nalaze se u pritvoru, terete se da su u svojstvu zapovjednika i vojnika VRS, policije i kriznog stožera sudjelovali u napadu na bošnjačko stanovništvo u selu Zecovi kod Prijedora. "Pritom su počinjena ubojstva, mučenja, silovanja i druga zlostavljanja, kao i pljačka i uništavanje imovine Bošnjaka", pojasnio je Grubešić navode iz optužnice. Nakon ubojstva više od 150 osoba bošnjačke nacionalnosti, među kojima je bilo žena, djece i staraca, preživjelo stanovništvo je zarobljeno i nezakonito zatočeno u logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje. Dio zatočenika tamo je kasnije ubijen, a preostale žrtve bile su izložene prisilnom progonu, mučenju, zlostavljanju i nečovječnom postupanju. Istragom je ranije utvrđeno da su optuženi sudjelovali u ubojstvu 29 žena iz Zecova 25. srpnja 1992. godine. Tijela tih ubijenih pokopana su masovnu grobnica za kojom se još uvijek traga. "Posljedica ovog ratnog zločina bila je da u selu Zecovi nije ostao nitko od 701 stanovnika bošnjačke nacionalnosti, koliko ih je evidentirano tijekom popisa 1991. godine", kazao je Grubešić dodajući kako je riječ o jednom od najvećih zločina počinjenih na području Prijedora. Posmrtni ostaci nekih od žrtava pronađeni su i identificirani u masovnoj grobnici unutar kompleksa rudnika Tomašica kod Prijedora koja je otkrivena tek 2013 godine. Za zločin protiv čovječnosti optuženi su Dušan Milunić (52), Radomir Stojnić (71), Radovan Četić (56), Duško Zorić (43), Zoran Stojnić (43), Željko Grbić (46), Ilija Zorić (42), Zoran Milunić (45), Boško Grujičić (47), Ljubiša Četić (45), Rade Grujčić (47), Uroš Grujičić (53), Rajko Grbić (47), Zdravko Antonić (57) i Rajko Gnjatović (54).  
  • Autor: hina
  • Photo: www.mojprijedor.com
Izvorni članak možete pogledati OVDJE  

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.