Đoković o srpskom patrijahu Irineju: ‘Imao sam čast od njega primiti Orden Svetog Save’

21.11.2020. 13:22:00

Srpski tenisač, Novak Đoković, je poslije pobjede nad njemačkim tenisačem Alexanderom Zverevim ( 6:3, 7:6) izborio polufinale završnog teniskog natjecanja sezone u Londonu. Nakon pobjede govorio je i o patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Irineju (91), koji je preminuo jutros u vojno-medicinskoj bolnici u Beogradu gdje se liječio od koronavirusa.

Neka mu je laka zemlja i neka počiva u miru. Moja sućut njegovoj obitelji i svim vjernicima. Imali smo nekoliko susreta, imao sam čast od njega primiti Odren Svetog Save. Stvarno je tužno što smo za manje od mjesec dana izgubili dva tako značajna čovjeka. Amfilohija u Crnoj Gori i sada patrijarha”, kazao je Đoković te je dodao:

”Ne znam što bih mogao dodati, osim da je uvijek tužna vijest kad netko izgubi život. Vjerojatno se tada shvate neke stvari koje čovjek ostavi iza sebe. Nadam se da će ljudi iz ove situacije s koronom izaći mudriji, pametniji. Uvijek govorimo kako nam je zdravlje i obitelj na prvom mjestu, a ne živimo baš po tim postulatima. Sebe uvijek podsjetim na to što je bitno, jer ovakve situacije pokazuju kako čovjek za čas može izgubiti život, ali vječna je duša i oni koji su život posvetili vječnom carstvu siguran sam da žive vječno”, poručio je Đoković.

Podsjetimo…

Glas Koncila upozoravao je da je upravo patrijarh Irinej prepreka boljem odnosu između Katoličke i Srpske pravoslavne crkve.

O izjavama patrijarha Irineja pisali su u više navrata hrvatski katolički i ini mediji posljednjih godina. Ivan Miklenić, glavni urednik Glasa Koncila, upozorio je 2017. da je patrijarh Irinej uvrijedio vodstvo Katoličke Crkve u Hrvatskoj te da tada pohodom u Republiku Hrvatsku nije nimalo pridonio ni ekumenskomu zbližavanju hrvatskih katolika i srpskih pravoslavaca, ni u Hrvatskoj ni općenito, a ni boljemu razumijevanju Hrvata i Srba na ljudskom i međunacionalnom planu.

Patrijarh je, kada je govorio o logoru Jasenovac, rekao slijedeće: „Vapaj ovog naroda čuo se do neba, ali kardinal zagrebački nije čuo. Tri do četiri godine taj vapaj je dolazio odavde, ali ne i do onih koji su trebali da ga čuju, a i ako jesu, pravili su se da ga ne čuju“.

Na tu Irinejevu uvredljivu izjavu javno je reagirao i obratio se pismom biskup mostarsko-duvanjski Ratko Perić.

U pismu biskup Perić jasno i argumentirano, točku po točku, razlaže i razotkriva podmetanja patrijarha Irineja o djelovanju nadbiskupa Stepinca i Katoličke Crkve u II. svjetskom ratu.

Irinej, Oluja i Srbi u Hrvatskoj

Patrijarh Irinej imao je skandalozne istupe glede karaktera rata u Hrvatskoj i vojnoj pobjedničkoj operaciji Oluja.

Glede patrijarhovog govora o Oluji, valja istaknuti da SPC i patrijarh Irinej nikada nisu govorili o strašnim i puno većim žrtvama hrvatskog i bošnjačkog naroda u prošlom ratu, koje na poseban način simboliziraju mučenička mjesta Srebrenica i Vukovar.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: Miroslav Herceg/FAH

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.