07. travnja 1995.g., izvedena OPERACIJA ‘SKOK 1’

07.04.2023. 08:52:00

Operacija „Skok 1“ bila je jednodnevna akcija HV-a i HVO-a u travnju 1995. godine kojom su hrvatske snage napokon zagospodarile planinom Dinarom.
Naime, u operaciji „Zima 94“ , koja je završila na Badnjaku 1994. godine, postrojbe HV i HVO-a zauzele su glavninu Livanjskog polja i važne visove planine Dinare , ali je još uvijek prijetila opasnost od neprijateljskog protunapada.

Cilj operacije je bio zauzeti povoljnije položaje na Dinari u područjima Crvene Grede i Zelenog Brda, približiti se selu Uništa i selu Cetina te isključiti mogućnost protunapada neprijatelja iz smjera sela Uništa.

Za akciju su bili zaduženi 7. Gardijska brigada „Pume“ te 126. Domobranska pukovnija HV-a , uz podršku postrojbi HVO-a . Cijelom akcijom zapovijedao je general Ante Gotovina .

Operacija je započela iznenadnim napadom 7. travnja 1994. godine kada su „Pume“ oslobodile Bunjevačko brdo, Marino brdo, Veliki Bat, Jančiji vrh, Lišanjski vrh, Slime, Jankelića dolac i Veliku glavicu. Osvojeno područje je zatim tučeno topništvom agresora koje je bilo stacionirano u selu Cetine.
Pokušan je i kontranapad koje su snage HV odbile.

U samo jedan dan operacije na planini Dinari iznad Knina hrvatske snage oslobodile su područje širine 15, a dubine 5 km, ukupne površine 75 četvornih kilometara. Zauzet je i strateški iznimno važan vrh Veliki Bat iznad sela Uništa s kojeg se mogao vizualno uočiti i grad Knin. HV je stavio pod paljbeni nadzor neprijateljska uporišta na području Uništa i Cetine.

Tijekom akcije „Skok 1“ poginuli su pripadnici HV-a Robert Raić i Tomislav Krajnik .

Važan segment operacije na Dinari bio je zahtijevan i iznimno težak posao probijanja ceste na vrlo nepristupačnom planinskom području putem kojeg se na najviše visove Dinare moglo dopremiti teško naoružanje – topovi i tenkovi. Probijanje ceste obavila je inženjerija HV i HVO-a pod vodstvom generala Ljube Ćesića Rojsa . Time je učinjen kolosalni strateški preokret – do tada nepristupačna planina Dinara postala je glavna cesta prilaza tenkovima HV-a, što će posebno doći do izražaja u predstojećoj operaciji „Oluja“ .

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: PDN - arhiva/Foto: snimka zaslona/YouTube

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.