09. siječnja 1993. Zločini srpske vojske – četnici u Dalmaciji ubili desetero Erstića od 18 do 88 godina

09.01.2023. 14:16:00

Desetero članova šire obitelji Erstić, u dobi od 18 do 88 godina, ubijeni su od mjesnih četnika samo zato jer su bili Hrvati.

Dana 09. veljače 1993. stravičan pokolj dogodio se u Medviđi, au njemu je živote izgubilo deset pripadnika obitelji Erstić, sve civile. 

Monstruozan je orkestrirao i izveo dio lokalnih, “domaćih” Srba, hladnokrvno pogubivši svoje žrtve od kojih je najstarija starica Šimica Erstić zločin imala 88, a najmlađa djevojka Mira Erstić tek 18 godina. Jedino što su Erstići ispisali bilo je to što su pripadali hrvatskome narodu, a za zločin do danas nitko nije odgovarao, iako se zna da neki od počinitelja i dalje žive na slobodi.

Zločin je uslijedio kao odmazda za uspješno provedenu akciju Maslenica, kukavički okupator, nemoćan vratiti izgubljeni teritorij, koji je bio pretraživao civilno stanovništvo u okupiranim dijelovima Republike Hrvatske. Ukupno je za vrijeme rata 18 civila Hrvata ubijeno u Medviđi zbog nečovječnih postupaka srpske vojske i odmetnutog lokalnog srpskog stanovništva.

I u II. svjetskom ratu Hrvati ovog kraja doživjeli progone i ubijanja od strane lokalnih srpskih četnika.

Na područjima koja su okupirali Srbi u Hrvatskoj, a uz prisutnost međunarodnih mirovnih snaga UNPROFOR-a, izvan ratnih djelovanja je 1992.-1995. ubijeno preko 600 civila Hrvata. Ti ljudi se uopće niti ne spominju kao žrtve rata, a kamoli da tako strašnom zločinu snimi film ili kazališna predstava, te da se konačno i hrvatska javnost upozna sa svim razmjerima zločina lokalnih Srba na okupiranim područjima Hrvatske.

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: PDN - arhiva/Foto: snimka zaslona/YouTube

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.