12. studenoga 1991. Apokalipsa Vukovara – propao četvrti i posljednji pokušaj proboja u grad na samrti

12.11.2021. 09:58:00

Zadnji tjedan prije pada Vukovara označava posljednju fazu ratovanja i umiranje grada. Na današnji dan, 12. studenoga 1991. pokušan je četvrti, posljednji organizirani pokušaj deblokade Vukovara, koji je nažalost završio neuspjehom.

Branitelji su odlučili krenuti u napad jer je grad tada bio u nezavidnoj situaciji.

Slikovni rezultat za vukovar 1991

Photo: wikimedia.commons.org

Pad Bogdanovaca 10. studenoga i pritisak na okruženi Vukovar ponovo je stavio u prvi plan potrebu proboja i deblokade. Plan je stavljen na papir 11. studenoga. Namjera je bila proboj pravcem Nuštar – Marinci – Bogdanovci – Vukovar, osiguranje stvorenog koridora, deblokada Vukovara i Borova naselja, pojačanje snaga obrane grada te redovna opskrba i evakuiranja povrijeđenih i bolesnih. Za napad su u prvom i drugom postroju određena tri bojne 3. birgade i mehanizirana satnija 3. “A” brigade ZNG-a, tenkovska četa 109. brigade HV-a i kao pričuva bataljun 132. brigade HV-a. Za pojačanje snaga u gradu, nakon deblokade, predviđena je 105. brigada HV-a iz Bjelovara koja je tek trebala stići na područje Operativne grupe. Zamisao proboja pretrpjela je neuspjeh jer je bila u raskoraku sa stanjem na terenu.

Četnik se slika nad tijelima ubijenih Hrvata

Napad na JNA učvršćenu na crti Cerić – Henrikovci – Marinci počeo je u večernjim satima 12. studenoga. Slabost angažiranih snaga, od koje se neke nisu ni pojavile na bojišnici, osudio je pokušaj u početku na neuspjeh pa je od zamisli uspjelo pomicanje „snaga iz Nuštra prema selu Marinci pod vrlo teškim uvjetima djelovanja neprijatelja sa zemlje i iz zraka“. Za nastavak napada nije bilo snaga jer raspoloživo ljudstvo nije bilo dovoljno za proboj.

Tako je propao posljednji pokušaj opkoljenom Vukovaru za koje su Srbija, JNA i domaći četnici pripremili jame, logore, mučenja, silovanja, baš kako su im očevi i djedovi s kokardama i petokrakama činili u proljeće 1945. kada je u sličnim krvavim orgijama pobijeno stotine Nijemaca i Hrvata Vukovara.

Potresne slike patnja Vukovara:

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: PDN - arhiva/Foto:FaH

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.