25 godina Daytona – Potpis je zaustavio rat

21.11.2020. 09:00:00

Na današnji dan prije 25 godina, svečano je potpisan Daytonski mirovni sporazum, čime je završen troipolgodišnji rat u BiH.

Pravni akt sporazumnog karaktera donesen je da bi se službeno prekinuo rat u BiH i posebno se bavio budućim upravnim i ustavnim uređenjem BiH.

Konferencija je trajala od 1. do 21. studenoga 1995. godine, kada su Sporazum potpisali tadašnji predsjednici Republike BiH Alija Izetbegović, Srbije Slobodan Milošević i Hrvatske Franjo Tuđman nakon trotjednih pregovora.

Službeno je potpisan u Jelisejskoj palači u Parizu 14. prosinca 1995., a prema ovom sporazumu, Federaciji BiH je pripalo 51, a RS 49 posto teritorija, te je formiran Distrikt Brčko kao posebna teritorijalna jedinica.

Izvor: Kamenjar.com/PDN/Foto:kamenjar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.